ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

05.07.2010
Областната здравна карта е дискутирана на работна среща в Добрич
 

     Професор Борисова е представила анализ за всяка болница в региона. Предложени са няколко варианта за преструктуриране на общинските болници, които допълнително ще бъдат обсъдени по места заедно с представители на здравното министерство.

     В презентацията си проф. Борисова е демонстрира изключителната си подготовка и познаване в детайли на проблемите във всяка една болница в областта. Според министъра - безкрайно много са закъснели  реформите в здравеопазването. Акцентирано е върху реформата в болничната помощ. Промени ще има и в извънболничната, и в спешната помощ, но най-важни са тези в болниците, е подчертала проф. Борисова. В страната има прекалено много легла за активно лечение и нито едно - за долекуване. Препоръката на Световната банка е  3,5 - 4 на сто болнични легла за активно лечение, а ние сме далеч над тази цифра. Обсъждат се и скоро ще бъдат внесени за одобрение промени в Закона за лечебните заведения, които ще доведат до остойностяване на клиничните пътеки и медицинските стандарти за долекуване. Част от клиничните пътеки в хирургията ще преминат в извънболничната помощ.

     Националната здравна карта ще бъде механичен сбор от областните здравни карти, е станало ясно на срещата. Окончателен вариант за Област Добрич все още няма. Нищо не се знае все още и за преструктурирането на болниците. В промените на ЗЛЗ се предвижда статут на болница за активно лечение да се дава при наличието на 2 отделения, а не както досега на 4. Не е ясно и кои общински болници ще се преструктурират. Проф. Борисова е предложила на вниманието на участниците в срещата два варианта за областна здравна карта, които ще бъдат обсъждани в общините на Добричка област.