Заповед №РД-01-11-23 от 12 октомври 2010 г.

 

Във връзка с извършване на служебна проверка по законосъобразността на приетите решения по Протокол № 53 от редовно заседание на Общински съвет Балчик, проведено на 30.09.2010 г., установих следното:

            С РЕШЕНИЕ 671: На основание чл. 21, ал. 1, т. 23 и ал. 2  от ЗМСМА и чл. 8  от Наредба № 2 от 15.03.2002 г. за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществявaне на обществен превоз на пътници с автобуси и леки автомобили, общински съвет Балчик дава съгласието си да се промени маршрутното разписание Балчик - Тригорци, като 15.00 часа се промени на 16.15 часа. 

Гласували със "За" - 19, "Против" - 0, "Въздържал се" - 0

            Считам решението за незаконосъобразно, поради следните съображения:

Съгласно разпоредбата на чл. 8, ал. 1 от Наредба № 2 от 15.03.2002 г. за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси и леки автомобили се предвижда, че маршрутните разписания на линиите от общинските транспортни схеми се разработват от съответните общини и след обсъждане от определена от кмета комисия се внасят за разглеждане и утвърждаване от общинския съвет. Промени в общинската транспортна схема се извършват по предложение на същата комисия, като променената транспортна схема се утвърждава от общинския съвет.

Съставът на комисията е определен в чл.8, ал.2 от цитираната наредба. В случая липсват данни визираната по-горе комисия да е правила предложение за промяната в транспортната схема, предмет на настоящото решение на общинския съвет, като няма  доказателства да е заседавала и да се е произнасяла по този въпрос.

Налице е съществено нарушение на процедурата по приемане на решение за промяна на транспортната схема, която следва да бъде извършена по предложение на комисията по чл. 8 от Наредба № 2 от 15.03.2002 г. за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси и леки автомобили.

Предвид гореизложеното общински съвет - Балчик следва да преразгледа приетото решение, с оглед спазване на процедурата.

На основание чл. 32, ал. 1 от Закона за администрацията във връзка с чл. 45, ал. 4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация,

Н А Р Е Ж Д А М:

ВРЪЩАМ за ново обсъждане Решение № 671 по Протокол № 53 от редовно заседание на Общински съвет Балчик,  проведено на 30.09.2010 г., с указание за неговото изменение.

Копие от настоящата Заповед да се връчи на Председателя на Общински съвет Балчик и на деловодството за сведение и изпълнение.




Актуално

съобщение

анкета