ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

18.01.2011
Как най- ефективно да се организира неотложната медицинска помощ

     По инициатива на заместник областния управител д-р Катя Ганова, на 17 януари, се проведе среща с представители на общопрактикуващите лекари и ръководители на медицински звена и съсловни организации.

     В широка дискусия бе обсъдена подготовката за организиране на 24- часовото медицинско обслужване на пациентите, което предстои да бъде въведено в страната с Наредба №40 на МЗ.

     Споделени бяха виждания относно това, как да се организират нещата в Добрич чрез възможностите, които предоставя наредбата. 72-та общопрактикуващи лекари в града са изправени пред 3 избора:  да се групират в практики, които да разкрият спешен кабинет, да сключат договори с ДКЦ или Медицински център за осигуряване на неотложна помощ или сами да гарантират 24- часовото обслужване на пациентите си. Присъстващите бяха единодушни, че един такъв кабинет на територията на града е достатъчен, тъй като е необходим ресурс, предстои да се обсъжда и администрирането на новото звено.

     По време на дискусията стана ясно, че Медицинският център в МБАЛ и ДКЦ 1 имат готовност да разкрият кабинети, в които дежурства да дават желаещите общопрактикуващи лекари в града. Припомнено бе, че тази година Здравната каса отпуска допълнително за всеки пациент по 11 стотинки, за осигуряване на 24- часово обслужване. От ДКЦ 1 споделиха, че при 50 000  здравно осигурени, ще се получат 5 500 лв. - вариант, който е изгоден за разкриване на дежурен кабинет. Но за да е ефективна дейността, трябва да се обединят минимум 40 лекари.

     Голяма част от медиците се обединиха около варианта новият спешен кабинет да се разкрие на територията на болницата, като за всички е ясна основната цел: да се „отбремени" Спешното отделение в МБАЛ,  което изнемогва, да се намали потокът от граждани към него.

     Бе предложен и трети вариант: да се създаде звено на територията на ІІ ДКЦ.

     Окончателно решение ще бъде взето на среща в разширен формат в четвъртък, 20 януари, 12.45 ч., в ДКЦ 1, когато общопрактикуващите лекари ще заявят позицията си, попълвайки анкетна карта.