ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

03.02.2011
Областният управител ще присъства на официална церемония по представянето на интегрирана система „Синя граница”

     Днес, 3 февруари, във Варна ще се състои церемония по представянето на интегрирана система за наблюдение на морската граница. Системата е автоматизирана и отговаря на стандартите на ЕС за  контрол, наблюдение и надеждно управление. Тя включва регионален координационен център в Бургас и два локални координационни центъра - във варненския квартал „Галата" и в Созопол. Съоръжението е изградено за Главна дирекция „Гранична полиция" на МВР. Средствата в размер на 19 млн. евро, са предоставени по Инструмента Шенген на Европейския съюз.

     Новата система за контрол на морската ни граница ще даде възможност за  бързо засичане на контрабандата по море, незаконната имиграция и нелегалния корабен трафик. Идеята е да се намали максимално човешкият фактор в охраната на морето, което  ще стане външна граница с влизането на България в Шенгенското пространство.

     Областният управител на Добрич Желязко Желязков ще бъде гост на днешната церемония  по покана на директора на Главна дирекция „Гранична полиция" - МВР старши комисар Захарин Пенов.