ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

02.06.2011
Заместник областният управител д-р Катя Ганова - на обучително посещение във Великобритания

     По покана на Фондация ЛУМОС д-р Катя Ганова и още 8 представители от областта, ще посетят Великобритания в рамките на една работна седмица от 6 до 10 юни. Целта на обучителното посещение е запознаване с британската система за подкрепящи услуги  за деца и техните семейства,  като част от проекта свързан с деинтитуционализацията на грижите за деца, стартирал в област Добрич с подкрепата на Фондация ЛУМОС.

     Идеята на организаторите е, да се даде възможност на различни партньори в този сложен процес на деинституционализация, да посетят широк спектър от висококачествени услуги в общността за деца и техните семейства.

     Заедно със заместник областния управител д-р Катя Ганова, която е пряко ангажирана  с реализацията на Областната стратегия за развитие на социалните услуги, в обучителното посещение са включени представители на общини, на чиито територии има специализирани институции за деца от Област Добрич, както и директори на тези институции.

     Визитата ще бъде в графство Дарби, където представителите на Област Добрич ще  посетят: Център за интегрирани услуги за деца с увреждания, Национална организация за защита на човешкита права, която се управлява от хора с увреждания, Благотворителна организация,  работеща за подобряване услугите и условията за деца с увреждания на възраст 0-19 години и техните семейства, училище и спортен колеж  към местната община, които обслужват ученици на възраст между 3-19 години с физически и тежки увреждания, Център за деца под 5- годишна възраст /в графство Дарби има 42 детски центъра/. Предвидено е и посещение на общинска Агенция за приемна грижа и осиновяване, както и Общинско общообразователно училище за деца със специални образователни потребности от 3 до 11 годишна възраст.