ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

07.07.2011
„Асамблея 2011” дискутира сътрудничеството в Черноморския регион

files/upload/drugi/balkanska_komisiq.JPG     На 8 юли, петък, във Варна ще се състои Генералната Асамблея на Комисията за Балканите и Черно море. В рамките на форума ще се проведе конференция под наслов „Черноморско регионално сътрудничество". Гост на събитието ще бъде заместник областният управител Тодор Георгиев.

     На Генералната асамблея ще бъдат дискутирани въпроси, свързани с регионалната политика, устойчивото развитие, транспорта, селското стопанство, рибарството и други дейности, свързани с потребностите на съответните региони. Балканската и Черноморска комиссия е част от вътрешната структура на Конференцията на периферните и морски региони на Европа /КПМР/, която включва шест географски комисии, съсредоточени около моретата в пределите на ЕС - Островна, Атлантическа, Средиземноморска, Балтийска, Комисия за Северно море, Комисия за Балканите и Черно море, като по този начин инициира и подпомага съвместни проекти между регионите, споделящи общи проблеми.

     В Балканската и Черноморска комиссия членуват 30 региона от Гърция, Турция, Румъния, България, Хърватия, Украйна със специалното партньорство на региони от Сърбия, Грузия и Молдова. Членове от България са областите Варна и Бургас, а Асоциацията на българските черноморски общини (АБЧО) е със статут на наблюдател. 

     Програмата на събитието предвижда Кръгла маса, посветена на сътрудничеството в Черноморския регион, Политиките на ЕС в Черноморския регион, Черноморската стратегия и ролята на регионите в нея, Новата европейска политика на добросъседство, приоритети в дейността и избор на ново ръководство на Балканската и Черноморска комиссия.

     Домакин на събитието е Областният управител на Варна Данчо Симеонов.