ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

26.07.2011
Областният управител подкрепи кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019 г.

     Днес, 26 юни, в Областна администрация се проведе работна среща, на която присъстваха кметовете на общините Добрич и Шабла - Детелина Николова и Красимир Кръстев, както и представители на община Варна. Срещата бе  организирана от Областния управител Желязко Желязков в отговор на молба от кмета на Варна Кирил Йорданов.

     Присъстващите бяха запознати предварително със стартиралата инициатива „Варна - кандидат за Европейска столица на културата 2019 година". Повече конкретика и подробности за мащабното начинание днес бяха дадени от представителите на Община Варна: Енчо Чакъров, член на Секретариата и Консултант на инициативата, Жана Андреева, директор на Дирекция „Култура и духовно развитие в Община Варна и доц. Константин Трошев, председател на Постоянната комисия по култура към Общински съвет - Варна. Гостите подчертаха, че  „Европейският опит и добрите практики показват, че културните проекти се реализират по-ефективно, когато  обхващат и съответния регион около града - кандидат за Европейска столица на културата. Затова е много важно културните коридори да бъдат наситени с програмни събития, а в перспектива да се обвържат и в международен аспект с подкрепа на страните от Черноморския регион".

     Областният управител заяви своята убеденост, че се предоставя уникална възможност на Област Добрич да разкаже на света за своя потенциал, традиции, богато историческо наследство, в хармония с националната стратегия и културна политика на страната. Да се фокусира вниманието върху целия Североизточен район като привлекателна дестинация за туризъм и инвестиции /от каквито безспорно се нуждаем/ и да се покаже позитивната промяна в европейското лице на България.

     Кметовете на Добрич и Шабла споделиха  категорично становище за подкрепа на тази инициатива, която безспорно ще бъде от  огромна полза за общините, областта и целия район в културен, социален и икономически аспект. „Както е известно, ние сме началото на Европа - нейната източна граница и сме люлка на цивилизацията"- уточниха Детелина Николова и Красимир Кръстев.

     „Знаем, че предстои изключително мащабна и отговорна работа - обобщи Областният управител Ж. Желязков - но вярваме, че в предстоящите месеци и години, Община Варна има основа, върху която да надгражда, да развива възможностите си, да насърчава събития с международно участие, за да отговори по най- убедителен начин на високите изисквания на европейските институции към града домакин. От своя страна, като Областен управител и стабилен партньор на инициативата, поемам ангажимента  за устойчивост и приемственост на изпълнението на проекта от новите общински съвети и общински ръководства след изборите през октомври тази година."- заяви Желязко Желязков.

     В края на срещата Областният управител и кметовете на двете общини подписаха Отворено писмо за подкрепа. Очаква се към него  да се присъединят и  кметовете на Балчик и Каварна - другите две общини от „оста Варна- Балчик- Каварна- Шабла", с които организаторите вече са водили разговори за кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019 г.