ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

19.08.2011
По Северното Черноморие започват снимките на филмовата продукция

     Областният управител Желязко Желязков бе информиран от продуцентите на филма - Галина Тонева и Кирил Кирилов, че на територията на областта, на плажа на шабленското село Крапец, започват снимките на новия български игрален дебютен филм "Три". По предварителна програма заснемането на част от епизодите е планирано за датите 26, 27, 29 и 30 август.  

     Филмът е спечелил помощ за развитие от програма МЕДИА на Европейската комисия. Той е избран сред повече от 190 проекта от цяла Европа на конкурсна сесия през 2009 г. „Три" е "роуд муви" за три млади жени от поколението на «прехода». Едно пътуване към морето се превръща в пътуване към изгубеното приятелство, към човешката доброта и достойнство.

     Сценарист и режисьор на „Три" е Кирил Станков - завършил режисура в Тел Авив, завърнал се в България с желанието да направи първия си игрален филм в родината. В ролите ще видим някои от най-известните и обичани млади български актьори: Касиел Ноа Ашер, Станка Калчева, Филип Аврамов, както и изгряващите звезди Яна Титова и Ованес Торосян. Зад камерата застава български оператор - Рали Ралчев. Продуцент на филма е „Гала Филм", която за 16-те години от основаването си е произвела повече от 25 български и чужди игрални и документални филми, сред които "Кецове" (току-що завърнал се с награди от Московския МФФ и успешно участие в програмата „На Изток от Запад" на международния филмов фестивал в Карлови Вари), "Откраднати очи", както и номинираната за "Оскар" копродукция "Изток-Запад" с Катрин Деньов и Олег Меншиков, заснета в България.

     За производството на филма Националният филмов център е отпуснал държавна субсидия - 75% от бюджета, а БНТ вече е направила предварителна откупка и ще го излъчва в праймтайм. Дистрибутор на бъдещия филм е „А+ филмс", като вероятната дата за киноразпространение е пролетта на 2012 г.