ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

07.09.2011
Областният управител ще се включи в общоградското поклонение по случай 95-та годишнина от Добричката епопея

     Само ден след отбелязването на голямата дата в българския календар - Съединението на Княжество България и Източна Румелия, Добрич ще отдаде почит на загиналите в Добричката епопея - 1916 г. Общоградско поклонение по повод 95-ата годишнина от това славно събитие ще се състои днес от 10.30 ч. на Кръст-паметника на загиналите в епопеята. В церемонията ще участват представителни части на Военноморските сили. Цветя ще поднесат Областният управител Желязко Желязков и неговият заместник Тодор Георгиев.

     Добричката епопея - 5-7 септември 1916 г. е една от славните победи на Българската армия по време на Първата световна война. Освобождението на Добрич и водените тридневни кръвопролитни сражения за отбраната на града в дните между 5 и 7 септември 1916 година са важна съставна част от Добруджанската операция на Трета българска армия. Планът на румънското командване е провален и за малко повече от седмица е освободена цяла Южна Добруджа.

     Празничната програма днес включва Специалната експозиция "Добричката епопея - 1916 г.", организирана от Регионалния исторически музей, която ще бъде открита на Военното гробище - музей в 14.00 часа. 

     По повод 95 години Добричка епопея, от днес до 15 септември в Регионалната библиотека "Дора Габе" ще бъдат прожектирани филмите "Достойно за удивление" на Горан Благоев и "За честта на един генерал" на Николай Дойнов.

     На годишнината е посветено и спортно състезание. В 12.00 часа днес на паркинга пред концертна зала "Добрич" ще бъде даден старт на колоездачен и автопоход, наречен "По пътя на Първа конна дивизия под командването на ген.Иван Колев". Призьорите от колопохода и от състоялото се вчера офроуд автомобилно състезание ще бъдат наградени в 16.00 часа на пл."Свобода".

 

     Снимка:http://www.dobrichonline.com/?com=news&cid=5434