ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

17.11.2011
Областният управител увери добруджанци, че няма никаква опасност от радиоактивност

     Във връзка с получена информация, че „камион с унгарска регистрация, превозващ радиоактивни вещества, предназначени за сондажа за газ край генералтошевското село Рогозина,  е влязъл на територията на страната" вчера, Областният управител Ж. Желязков извърши проверка на място, след което заяви в ефира на Радио Добруджа, че няма никакво основание за притеснения от страна на населението.

     В разговор с ръководителя на фирмата изпълнител  „Русгеоком БГ" АД, Областният управител е получил уверение, няма никаква опасност от радиоактивност или замърсяване на водата. Гражданска защита са посрещнали автомобила и са направили необходимите замервания, както на граничния пункт така и на мястото на сондажа. Заключението им е,  че не  е налична радиация.

    По повод страха у хората относно шистовия газ, Желязко Желязков припомни думите на министъра на околната среда и водите Нона Караджова, че ще бъде искана оценка за въздействието на околната среда и при най-малкото съмнение за опасност за почвата и водата, разрешение  за проучване на шистов газ няма да бъде давано.

     Сондажът край генералтошевското село Рогозина е единствено за търсене и проучване на природните ресурси, а не за добив на газ, нефт или вода. Той е по сондажно-геоложка програма на Министерството на икономиката и енергетиката, е обяснил ръководителят на проекта Минко Харизанов: "Държавата иска от нас за определено време да направим конкретни проучвания в тази част на България. Документация и информация, нормативни документи и регламенти за дейността на фирмата край Рогозина, могат да бъдат получени от Агенцията за обществените поръчки, РИОСВ Варна, Общината и Пожарната служба в Генерал Тошево - институциите, издали разрешителни за сондажа" е заявил М. Харизанов.