ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

01.12.2011
Служителите от Областна администрация отбелязват Световния антиспин ден

     Мотото на кампанията Анти-СПИН и тази година е "Презерватирай се!".  Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция, от която Областна администрация получи информационни материали и предпазни средства. Заместник областният управител д-р Катя Ганова лично закачи червената антиспин панделка на ревера на Областния управител Желязко Желязков.

     Областният управител пожела успех на кампанията и сподели, че е напълно съпричастен към инициативите, които се провеждат днес в Добрич, защото въпреки усилията на държавата, проблемът с коварната болест остава много сериозен.

     По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването общо 1438 ХИВ позитивни са регистрирани в страната до момента. Само броят на новорегистрираните от началото на 2011 г. е 166 души.  През отчетния период са регистрирани и 6 бременни носителки на вируса, както и две новородени. Приблизително 34% (56 души) от новорегистрираните през 2011 г. са инжекционно употребяващи наркотици и 26% (43 души) са мъже, които имат сексуални контакти с мъже. Най-много случаи на ХИВ позитивни за 2011 г. са регистрирани в София-град - 72-ма и регионите на Пловдив - 27, Варна - 12 и Пазарджик - 11 души. Разпределението по пол: 135 мъже и 31 жени. Анализът на данните сочи, че вече се инфектират лица в много широки възрастови граници - от 17 до 80 години.