Областният управител отправи запитване до министър по повод публикация в местен вестник

     По повод публикация от 5 януари със заглавие „Проучване за шистов газ започват американци край Вранино", Областният управител Желязко Желязков изпрати веднага писмо до министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайчов със запитване относно изнесените факти.

     Вестникът информира читателите си, че:  „базираната в Невада, САЩ компания "Парк Плейс Енерджи Корпорейшън" е получила разрешение за проучване за нефт и газ в блок 1-11 Вранино с решение на българското правителство от 4 октомври 2010 г. Разрешителното е за площ от 397 дка. На сайта на "Парк Плейс Енерджи Корпорейшън" четем, че т.нар. "басейн Добрич" е основният инвестиционен проект на компанията. Предвижда се първият етап на проучването да е в периода 2012 - 2014 г. В сайта на американската компания е указано още, че ще се търси шистов, традиционен и въглищен газ-метан."

     С оглед на широкия обществен интерес по темата и недопускане на спекулации, Областният управител се обръща с молба към министър Трайков да уведоми Областна администрация Добрич за достоверността на изнесената информация.

     За реакцията на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, обществеността ще бъде своевременно информирана.




Актуално

съобщение

анкета