Редовно заседание на Регионалния съвет за развитие се проведе в Добрич

 

Съобщение до средствата за масово осведомяване

     На 15.03.2012 г. от 10.00 ч. в хотелски комплекс „Изида" - гр. Добрич бе проведено редовно заседание на Регионалния съвет за развитие (РСР) в Североизточен район (СИР), свикано и ръководено от г-н Желязко Желязков - областен  управител на Област Добрич, в качеството му на Председател на Регионалния съвет за развитие в Североизточен район за периода 01.01.2012 г. - 30.06.2012 г.

     На заседанието с право да гласуват и вземат решения присъстваха 26 членове на  РСР СИР - представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на финансите, Министерството на околната среда и водите, Министерството на земеделието и храните, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, областните управители на областите, включени в Североизточен район, представители на общините от района и представители на представителните организации на работодателите, работниците и служителите на национално равнище. 

     Заседанието бе открито и ръководено от председателя г-н Желязко Желязков,  който съгласно приетия дневен ред направи официално представяне на обновения състав на Регионалния съвет за развитие в Североизточен район, предвид настъпилите промени в изпълнителната власт, след проведените през м. октомври 2011 г. избори за местна власт. За заместник-председател на съвета беше избрана Детелина Николова - кмет на Добрич.

     Обсъдени и приети бяха промени в списъка на представителите на РСР СИР и техните заместници в Комитетите за наблюдение на Националната стратегическа референтна рамка /НСРР/ и на Оперативните програми /ОП/, съфинансирани от фондовете на Европейския съюз. Актуализацията на този списък се налага поради настъпилите персонални промени в изпълнителната власт, след последните местни избори. Управляващите органи на НСРР и ОП ще бъдат писмено информирани за новоизбраните представители от председателя на РСР, със съдействието на Секретариата на съвета.

     Членовете на съвета обсъдиха и приеха  проекта на Годишна индикативна програма за основните приоритети и дейности в работата на РСР СИР  през 2012 година. Съгласно нормативната уредба проектът бе подготвен от областните управители на област Добрич и област Шумен, които председателстват на ротационен принцип РСР в СИР през настоящата година.

     На вниманието на присъстващите беше представен проектът на Актуализирания документ на Областната стратегия за развитие на Област Търговище 2011-2015г., който според нормативните изисквания беше обсъден и съгласуван на заседанието на РСР СИР.

     Акцент в работата на съвета бяха гласуваните решения относно подобряване на координационните механизми на взаимодействие в съвместната работа на РСР, неговия Секретариат и органите за управление на регионалното развитие на областно ниво - Областните съвети за развитие. Целта е по-пълно оценяване на напредъка по постигане на целите и приоритетите на РПР СИР, чрез осигуряване на навременна информация за изпълнението и оценката на Областните стратегии за развитие /ОСР/ , за Годишните доклади за изпълнението на Общинските планове за развитие /ОПР/, в т.ч., за завършени или в процес на осъществяване ключови проекти на територията на общините в района.

     Изпълнението на тези решения e свързано с цялостния процес на планиране, програмиране, финансиране, наблюдение и оценка на регионалното развитие в Североизточен район, отнасящ се до всички органи на управление на регионалното развитие и системата от документи за стратегическо планиране.

     Във връзка с подготовката на Работна програма за 2012 г. по Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз, председателят запозна присъстващите с пакет от конкретни комуникационни инициативи и дейности, изготвен въз основа на направените по този повод предложения от страна на 4-те областни администрации в СИР.  Обобщените предложения за СИР са представени в Министерство на външните работи, за да се включат като част от заложените инициативи и дейности при разработване на Националния план с индикативен бюджет за тяхното изпълнение. Предвидените дейности за изпълнение  на основните цели и приоритети на   Комуникационната стратегия  отговарят на  предизвикателствата от членството ни в ЕС и са насочени към повишаване информираността на РСР СИР, популяризиране на потенциала на Североизточен район, утвърждаване на положителния образ на страната като отговорен и лоялен политически и икономически партньор и популяризиране на българската култура чрез активно присъствие в европейското културно многообразие.

     На заседанието бяха представени определените представители на РСР СИР, които са включени в състава на работната група за разработване на Договора за партньорство с ЕС за следващия програмен период 2014-2020г. Работната група се създава в изпълнение на Постановление №5 на Министерски съвет от 18.01.2012г., с цел разработване на новите стратегически и програмни документи на Република България за управление на средствата от фондовете по Общата стратегическа рамка на Европейския съюз. Едни от основните задачи на тази работна група са да осъществява хоризонтална координация по съдържанието на програмите, за да се избегне припокриване на мерките в тях, да следи за спазване принципа на допълняемост на националните средства със средствата на ЕС, да актуализира Договора за партньорство в съответствие с настъпили промени в Европейското законодателство.

 

 




Актуално

съобщение

анкета