Политическите сили се споразумяха за състава на РИК

 

     Провеждането на консултациите е във връзка със задължението на Областния управител за съставяне на Районна избирателна комисия /РИК/, съгласно изискванията на чл.13, ал.2 от Закона за избиране на членове на Европейския парламент от Република България и Решение №ЕП-12 на ЦИКЕП от 07 април 2009г.

      На срещата присъстваха упълномощени представители на: Коалиция за България - Владимир Калчев, ПП ДПС - Денис Номан, ПП НДСВ - д-р Георги Желев,  СДС-  Румен Чамурлийски, ДСБ - Георги Чунчуков, ПП "Атака" - Валентин Николов, Движение „Напред" - Стилиян Стоянов, ГЕРБ -  Румен Иванов.

     На консултациите присъстваха още: Диян Дяков - БСП и Силвиян Жеков - ПП „Ред,  законност и справедливост".

     Областният управител откри консултациите и  припомни, че   съгласно изискванията на закона и указанията на ЦИКЕП, Районната избирателна комисия трябва  да се състои от 25 души и да бъде  запазено квотното съотношение между партиите и коалициите, така както е в ЦИКЕП, а именно:  Коалиция за България-9; ПП ДПС-5; НДСВ-4; ОДС-2; Атака-2; ДСБ-1; Напред-1; ГЕРБ-1.

     След кратки изказвания, бе постигнато  принципно съгласие за разпределение на ръководните длъжности в РИК, а именно: председателят на РИК да бъде излъчен от Коалиция за България, секретарят от ПП ДПС и зам.- председателят от НДСВ.

     Г-н Хаджиев благодари за ползотворната работа по време на консултациите и изрази убеденост, че така предложеният екип на РИК  ще бъде реално работещ и ще осигури нормален и спокоен изборен процес.

     След подписване на протокола от всички присъстващи, Областният управител  ще  изпрати до ЦИКЕП в законовия срок Предложение за състава на Районната избирателна комисия за 8-ми Добрички МИР.

 




Актуално

съобщение

анкета