Под егидата на Областния управител ще се финализира поредният проект на Петър Крумов

     Областният управител Желязко Желязков призовава добруджанци да подкрепят родолюбивата идея на нашия именит съгражданин, композитор и фолклорист Петър Крумов, който финализира своя академичен проект „Народни песни от Добричко" и вярва, че с помощта на добри хора, до края на годината сборникът може да излезе от печат.

     Областният управител горещо подкрепя професионалния интерес на твореца и желанието му да съхрани за поколенията уникалните, вечно живи и неизчерпаеми в многообразието си добруджански фолклорни традиции.

     Изданието, което подготвя Петър Крумов, съдържа 400 народни песни, събирани в продължение на 15 години. То няма да има търговска цена, а ще се подарява, споделя творецът. Нещо повече, авторът възнамерява голяма част от тиража да достигне до българите в чужбина - Молдова, Украйна, Бесарабия.

     Специална благодарност П. Крумов изказва на първите 11 дарители, сред които земеделски производители, арендатори, председатели на кооперации. Той се надява, че ще ги последват и други наши съграждани, ценители на народното творчество.

     Малцина добричлии не познават Петър Крумов. За тях припомняме, че той е известен композитор, диригент, музикален фолклорист, публицист и носител на редица отличия, който повече от три десетилетия ръководи фолклорни ансамбли: ансамбъл "Добруджа" (1957­-1982) и ансамбъл "Силистра" (1982­-1988). Изнесъл е повече от 1000 концерта в страната и в много страни на Европа и Азия. Член е на международното жури на фолклорните фестивали в Загреб (1968) и Виходна (1976). Професионалният му интерес към фолклора определя характера на неговото творчество в различни жанрове, свързано е с фолклорните образци и тяхната авторска обработка. Автор е на над 600 песни и инструментални пиеси. Писал е музика към театрални постановки, хорови и солови песни, оркестрови пиеси. Осъществява записи на 15 грамофонни плочи и аудиокасети с негови произведения. Награден е със златни медали от националните фолклорни конкурси (1959, 1964, 1969 и 1984); конкурса "Песни за морето" (1989) и др. Публикува сборници с народни песни, пише статии, рецензии и др.

     През 2003 година е удостоен със званието „Почетен гражданин на град Добрич".

     За желаещите да направят макар и скромни дарения, Петър Крумов предостави за връзка своя мобилен телефон: 0888 11 00 39.




Актуално

съобщение

анкета