Областният управител изразява силна тревога от поредния опит за спиране на проекта за депото край с. Стожер

     Областният управител Желязко Желязков е обезпокоен от поведението на  общинските съветници от БСП при община Добричка, които на заседание на Общинския съвет от 27 септември т.г., не са дали съгласие за промяна на предназначението на част от пасището на село Стожер за изграждане на пътната връзка от пътя Добрич - Варна до депото. При гласуването не е било постигнато квалифицирано мнозинство от 2/3 от общия брой на съветниците, поради което решението не е прието. 11 съветници от ГЕРБ, ДПС и ПД "Социалдемократи" са гласували "за", а 6 от БСП и 2 от ЗНС са се въздържали. По същия начин местните парламентаристи са отхвърлили и предложението за изграждане на подземен електропровод до регионалното депо.

     В резултат на този акт, изпълнението на проекта е сериозно възпрепятствано - факт, който поражда недоумение и силно безпокойство, заявява Областният управител. Наясно ли са тези съветници с последиците от това свое поредно действие, пита той и припомня в конкретика произтичащите негативи за жителите на областта, в случай, че проектът за депото  бъде спрян: община Добричка е поела отговорност и има ангажименти, които нарушава, припомня Областният управител. Ако не даде съгласие - вреди не само на себе си и не само на жителите на с. Стожер, които стават заложници на политически амбиции. Финансови санкции за стопирането на проекта, ще понесат всички останали общини. Неколкократно ще бъде увеличена и такса смет за населението.

     През следващия програмен период 2014 - 2020 г. за реализирането на проекта, е предвидена безвъзмездна финансова помощ по ОП "Околна среда" само в размер на 45 милиона лева, при 5 % съфинансиране от общините, толкова колкото е настоящият проект, който задължително трябва да реализираме. Ако не се построи депото, ако не се подходи отговорно и разумно, средствата трябва да се отделят от общинските бюджети, което е непосилно. Провали ли се проектът, няма кой да ни даде тези пари, заявява Областният управител - нека се има предвид санкцията от 3500 евро на ден за всяка община. Нека помислят местните парламентаристи от БСП в община Добричка, дали това е в интерес на техните избиратели, защото определено е във вреда на всички общини и населението на област Добрич, заявява в категоричната си позиция Областният управител Желязко Желязков.




Актуално

съобщение

анкета