Областният управител ще участва в обсъждане на новия график за движение на влаковете

     На 10 октомври в ЖП Управление Горна Оряховица ще се проведе пунктово съвещание, на което ще бъде разгледан проект на график за движение на влаковете за 2012/2013 година. Областният управител Желязко Желязков ще внесе две предложения, за които е информирал с писмо Министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

     Първото предложение е: Да се възстанови пътнически влак №28201 по направлението Добрич - Варна (и обратно съответно  пътнически влак № 28202) с начален час на тръгване от град Добрич - 06.30 ч.

Посочени са следните мотиви: Влакът се явява единствена връзка за хората, ползващи услугите на железопътния транспорт от област Добрич по направлението: Южна България - Подбалкана - Северозападна България (Видин, Враца, Свищов). Години наред този влак се е утвърдил като основен превозвач на работниците в химическите заводи в Девня и Повеляново, ТЕЦ „Варна" и Варненската индустриална зона. Влакът е с изключително голям пътнико-поток през всички сезони и най-вече през зимата.  

     Второто предложение: В Плана за композиране на влаковете, към бърз влак №2636 и съответно бърз влак №2637 по направлението Добрич - София - Добрич, да се заложат два спални вагона. При възможност влакът да се движи до и от гара Кардам.

Мотивите: Влакът представлява единствената жп връзка за населението от област Добрич със столицата. Имайки предвид голямата отдалеченост на нашата област от София и факта, че областта се явява гранична, влакът е изключително удобен за пътуване на студенти, хора ползващи институциите в столицата (ведомства, министерства, болници и др.) и социално слаби граждани. По този начин категорично ще се подобри железопътното транспортно обслужване на населението от област Добрич, като промените ще имат икономически и социален ефект, убеден е Областният управител.

         На 10 октомври Областният управител Желязко Желязков ще представи мотивираните предложения на съвещанието в ЖП Управление Горна Оряховица, където ще бъде обсъден новият график за движение на влаковете. Графикът предстои да влезе в сила от 9 декември 2012 г.




Актуално

съобщение

анкета