Трети фестивал на меда и пчелните продукти под патронажа на Областния управител 12 – 18 ноември Добрич

     От 12 до 18 ноември в Добрич ще се проведе Третият фестивал на меда и пчелните продукти, който се организира от Съюза на българските пчелари и преминава под патронажа на Областния управител. И тази година основната цел на организаторите, е да се даде възможност за директна среща и обмен на информация между производители-пчелари от цяла  България и граждани и гости на града.

     Зам. областният управител приветства организаторите в лицето на областния координатор на Съюза на българските пчелари Янко Янков, който е и заместник председател на националното сдружение. Стефка Генчева пожела успех на изложението и изрази убеденост, че то има значителен принос за повишаване на популярността на пчелните продукти и тяхната познаваемост сред населението на Добрич.

     Регионалният координатор Янко Янков и Стойчо Стойчев - председател на браншовата организация „Пчела" отговориха на журналистически въпроси, като уточниха, че през зимния сезон е имало голям „подмор", една трета от пчелите в  страната не са презимували. На територията на областта най- сериозно е било положението в някои села от Генералтошевска община като Средина, Пчеларово и др. Макар че нормативната уредба е много стабилна в тази насока и за опазване на пчелните семейства са организирани много институции, то при такива неблагоприятни обстоятелства, пчеларите трябва да си знаят правата и да си търсят в срок полагащите се обезщетения - отбелязаха гостите.

     По отношение на средния добив за областта, бе съобщено, че той е между 25 и 30 кг, като е в пъти по- висок от този за страната. За съжаление на производителите, изкупните цени на едро остават ниски - нивото им се запазва в порядъка на 4 - 4.20 лв за кг, което е много под себестойността. Именно така се е породила инициативата за провеждане на фестивали на меда в различни градове на страната - като средство за популяризиране на изключително полезния и здравословен продукт. А вътрешният пазар е най- доброто място за неговата реализация, убедени са пчеларите.




Актуално

съобщение

анкета