Деца, ученици и самодейци от с. Дуранкулак, Каварна и Добрич отбелязват Седмицата на Европа

prev next

     С. Дуранкулак. Деца, ученици и самодейци от селото отбелязаха заедно Седмицата на Европа с концерт и кулинарна изложба с традиционни европейски ястия. Характерни фолклорни танци на европейските народи, сред които добруджанска ръченица, сиртаки, тарантела, ирландски танц, както и румънски изпълнители на народни песни са създали настроение по време на концерта „Един час пътешествие в Европа" в читалище „Дружба" на 4 декември. Присъстващите са научили интересни факти за обичаите и нравите на различните държави, членки в Европейския съюз.

     Деца от Каварна моделираха, рисуваха и отговаряха на въпроси, свързани с Европейския съюз. Ученици от шестите класове на СОУ „Стефан Караджа" в Каварна се включиха във викторина на тема „България и Европа". Децата показаха завидни знания, отговаряйки правилно на всички въпроси, свързани с Европейския съюз - фактологически данни, символите и девиза на ЕС, основната валутна единица, основните дейности, институции и органи. Децата, участващи в школите „Керамика" и „Изобразително изкуство" към Общински детски комплекс отвориха работилница в библиотеката на читалище „Съгласие". В нея те демонстрираха уменията си, изработвайки произведения, свързани с Европейския съюз.
     Двете прояви бяха част от събитията, включени в седмицата, посветена на 5-годишнината от приемането на България като член на Европейския съюз. За всички участници бяха осигурени предметни награди. Днес, 6 декември от 17 часа ще бъде открита изложба - базар на хлебни изделия „Златна Добруджа в Европа", на която ще се представят фирми производители на хляб и хлебни изделия. В нея ще участват Женски хор и Клуб по народни танци „Мераклии" при НЧ „Съгласие".

     Областният информационен център - Добрич (ОИЦ - Добрич) организира европейско пътешествие с  група „Бонбон" от ЦДГ N:17 „Първи юни". Събитието се проведе в рамките на седмицата "Европа - България" по повод петата година от членството на страната ни в Европейския съюз.

     Малките европейци заедно със своите преподаватели Галина Донкова и Ивелина Николова бяха приготвили увлекателна програма на европейска тематика. Те имаха четири спирки в различни дестинации от Европейския съюз (ЕС). На първата спирка  от своето фантастично пътуване децата показаха своите знания, свързани с разпознаване на флаговете на различните държави членки и техните забележителности. На втората спирка отговаряха на гатанки, свързани с приказни герои от държавите членки на ЕС. На третата демонстрираха как се играят игри, типични за различните народи, а в рамките на последната спирка разпознаваха вкуса на европейски ястия  със затворени очи.




Актуално

съобщение

анкета