В област Добрич стартира националната кампания под наслов „Месец на Европа”

     С културни и информационни събития, общините от областта се включват в националната кампания, посветена на Годината на гражданите 2013. Инициативата цели запознаване на българските граждани с правата им като граждани на ЕС и е своеобразно продължение на седмицата „Европа - България", протекла много активно в област Добрич през декември 2012 година.

     Европейският съюз обяви 2013 г. за Европейска година на гражданите с цел активизиране на дебата по гражданството на ЕС и достъпа до информация на гражданите за техните права. В рамките на един месец, чрез разнообразни публични прояви, жителите от различни възрастови групи, ще имат възможност да научат повече по въпроси като общественото сближаване, културното многообразие, равенството между мъжете и жените, взаимното зачитане и чувството на обща европейска идентичност на гражданите на ЕС. Заключителната фаза е съсредоточена върху тържественото отбелязване на „Деня на Европа" - 9 май.

     Сред първите инициативи е проведената днес, 9 април, в читалище "Съгласие 1890" Каварна, викторина на тема: "Европа и България", с участието на ученици от ОУ "Й. Йовков" в морската община. Предстоят прояви и на други каварненски училища: СОУ "Ст. Караджа", ОУ "Йордан Йовков", Общински детски комплекс и Библиотеката при НЧ "Съгласие 1890". В следващите дни ще бъдат организирани разнообразни концерти, беседи, уебинар, изложби на дантели, плетива, обредни пити и краваи, които се организират в читалищата в селата Могилище, Вранино, Видно, Септемврийци, Белгун и Челопечене.

     Наситени с разнообразни публични изяви, са и програмите на другите общини от областта,  които в "Месеца на Европа" ще фокусират вниманието върху обогатяване на познанията на нашите сънародници с правата им като граждани на Европейския съюз.

     Продължавайки сътрудничеството и доброто партньорство с Областен информационен център Добрич /ОИЦ/, Областна администрация Добрич ще организира информационна среща на тема: „Младежка заетост, добри практики и възможностите на ОП РЧР 2020".

     Припомняме, че събитията в "Месеца на Европа" се провеждат в рамките на Работната програма за 2013 г. на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС. Още през месец март Областният управител Желязко Желязков координирано с общините, предостави на Администрацията на Министерски съвет план-графика за провеждането на културните и информационни прояви в област Добрич.

 




Актуално

съобщение

анкета