Международни наблюдатели се срещнаха с и. д. Областен управител Стефка Генчева

prev next

     Днес, 26 април, представители на наблюдателната мисия за мониторинг на предсрочните парламентарни избори в България, посетиха област Добрич. В Областна администрация те проведоха среща с и. д. Областен управител Стефка Генчева и главния секретар Божидар Божилов.

     Г-жа Карен Райнхард /САЩ/ и г-н Хайнц-Дитер Духшерер /Германия/ са дългосрочни наблюдатели в Офиса за Демократични Институции и Човешки права /ОДИЧП/ към Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа /ОССЕ/, и са тук по покана на българското правителство, стана ясно при тяхното представяне. Гостите проявиха интерес към функциите, задачите и ангажиментите, които има Областният управител в изборния процес; отделните стъпки в организацията до момента; комуникацията със заинтересованите страни.

     И. д. Областният управител и главният секретар представиха изпълнението на основните процедури и действия по организационно-техническата подготовка, съобразно определените срокове в Изборния кодекс и указанията на ЦИК. От страна на Областна администрация бе заявена готовност за сътрудничество по всички въпроси на изборния процес и за безпрепятствено изпълнение на функциите на международните наблюдатели в съответствие със законовите разпоредби, решенията на ЦИК и международно установените стандарти.

     В хода на разговора стана ясно, че 1-2 дни преди изборния ден, към дългосрочните наблюдатели ще се включат и краткосрочни наблюдатели. Мисията ще направи оценка на предсрочните парламентарни избори за съответствие с поетите  към ОССЕ ангажименти,  с международните стандарти за демократични избори, както и с националното законодателство. Наблюдателите ще проследят дейностите и работата на изборната администрация и съответните държавни органи, изпълнението на законодателната рамка. Ще се запознаят с медийното отразяване на кампанията, а в деня на изборите, ще наблюдават отварянето на избирателните секции, гласуването, преброяването на бюлетините.




Актуално

съобщение

анкета