В Областна администрация работи денонощна телефонна линия в помощ за граждани на Украйна - 0888478606

Многофункционален хеликоптер, закупен по трансграничен проект, ще ползват румънските и български партньори в спасителни и издирвателни операции

     Окръжен съвет Констанца изпълнява в партньорство с румънски и български партньори трансграничен проект "Оборудване за спасяване на живота ни" (ESOL), чрез който е закупен хеликоптер. От румънска страна участват Инспекторатът за извънредни ситуации "Добруджа" и Спешна клинична болница "Св. Андрей", а от българска - общините Генерал Тошево и Крушари. Хеликоптерът е предназначен за спасяване на здравето и живота на хора, попаднали в бедствени ситуации. Договорът за финансиране на проекта ESOL е на стойност 6 милиона евро и е подписан тази пролет.
     Заедно с Инспектората за извънредните ситуации "Добруджа" и Спешна клинична болница "Св. Андрей" въздухоплавателното средство ще се ползва за различни видове издирвателни и спасителни операции, спешна медицинска помощ, както и при природни бедствия като наводнения, земетресения...
"Хеликоптерът е проектиран да се намесва и при обстоятелства, които изискват спасяване на човешки живот по море - както в териториалните води на Румъния, така и на България", е заявил Никушор Константинеску, председател на Окръжен съвет Констанца. Управлението ще се осъществява от летище "Регионална въздушна служба" в Тузла, която е спечелила търга за управление и стопанисване на хеликоптера. Предвижда се там румънските власти да отворят скоро митнически и граничен пункт, който е единствената цивилна летищна инфраструктура, проведени са и обучения за боравене с оборудването.
     Многофункционалният хеликоптер има четири места - две за пилоти и две за медицински персонал, плюс още две места за транспортиране на пациенти. "Хеликоптерът е много ефективен, тъй като може да лети, както по време на деня, така и през нощта при скорост от 240 км/ч., което означава, че той може да достигне най-отдалечената точка на територията - двата региона Констанца и Добрич в рамките на 30 минути. От медицинска гледна точка, хеликоптерът е истинско въздушно подвижно интензивно отделение, като наред с други инструменти има още монитор, дефибрилатор, вентилатор, кислородни бутилки, инжектомат и аспиратор на секрети " е разяснил пилотът Емил Дикулеску.
     Никушор Константинеску е допълнил, че по проекта ще бъде изградено и летище за хеликоптери. За животоспасяване на жителите на Добрич и Констанца, Окръжен съвет Констанца е закупил наскоро по друг трансграничен проект, шест линейки, които допринасят за подобряване на интервенцията.
     В рамките на проекта, 37 души са преминали курсове на обучение: 6 лекари, 10 медицински сестри, 12 парамедици в Румъния и България, пет души, които ще поддръжат хеликоптера, както и четирима специалисти, които ще работят с оборудването в България.

     Припомняме, че по покана на Окръжен съвет Констанца Областният управител Недко Марчев взе участие в организирано събитие на 31.07.2013 г. за представяне на текущото изпълнение по проект „Екипировката ще спаси живота ни" (Progect „Equiment to Sqve Our Lives", Application number 2(3i) -2.2-7, MIS-ETC Code 141 and helicopter EC 135 T2e/P2 procured under this project) в гр. Констанца, Република Румъния.
Проектът се осъществява по Оперативна програма за трансгранично сътрудничество „Румъния - България 2007-2013", като партньори по проекта са общините Генерал Тошево и Крушари, а водещ партньор е Окръжен съвет Констанца.
Актуално

съобщение

анкета