Активизиране на междурегионалното сътрудничество – един от лостовете за икономически напредък на областта

prev next

     Организатор на събитието бе Българо-руската търговско-промишлена палата и Албена АД.

     Председателят на Палатата Жельо Добрев представи Омската делегация и осъществените вече, в рамките на визитата, успешни контакти между двете страни в посока създаване и развитие на търговски връзки с Руската федерация. На състоялата се вчера презентация, от 11 български фирми, 9 са подписали споразумения за съвместна работа с руски партньори. "Неоспорим е фактът, че Русия е голям стратегически партньор. Отношенията ни се развиват динамично, но все още има голям резерв за българските предприемачи"- заяви  Жельо Добрев. Като проблеми, които съпътстват нашия бизнес, той посочи отрицателното салдо, визовият режим и занижената работа по междурегионалното сътрудничество. „Нашата позиция е, че за преодоляване на съществуващите трудности, трябва да се отиде на място, в Русия. А не от тук да се търсят партньори по сайтове, мейли, или по телефона. Българо-руската търговско-промишлена палата е в състояние да направи презентация на всяка българска фирма във всяка точка на Руската федерация или в Москва. Правим го вече успешно с фирмите за недвижими имоти, с туристически фирми, козметични фирми. Българският бизнес не бива да чака руският производител да дойде."

     За 2012 г. Русия има дял 20,3 на сто от общия внос на България, и съответно - 12,3 на сто от общия стокообмен, стана ясно в хода на срещата. 

     Областният управител Недко Марчев приветства инициативата на организаторите  за провеждане на този ползотворен форум и подкрепи тезата, че от прекратените преди години икономически контакти, са загубили и двете страни. Област Добрич има потенциал и може да развива съвместни дейности. Длъжни сме да съдействаме за преодоляване на пречките и за възобновяване на сътрудничеството на местно ниво, това е един от лостовете за икономически напредък на региона, категоричен е Областният управител.




Актуално

съобщение

анкета