150 години от рождението на генерал-лейтенант Иван Колев

     Днес, 13 септември, 2013 г., заместник областният управител Даниел Йорданов ще положи цветя пред паметната плоча на ген. Иван Колев в Добрич. Почетен гост на общоградското поклонение ще бъде Н.Пр. посланикът на Украйна Микола Балтажи.
     Иван Колев е роден на 25 август 1863 г. в бесарабското село Бановка, създадено от български преселници от с. Чоба, Пловдивска област. Учи в родното си село и в град Болград. През 1884 г. заминава за София, където завършва Военното училище в София, учи и във Военната академия в Торино, Италия. През периода 1908-1912 г. той командва Лейбгвардейския конен полк.

     По време на Първата световна война Иван Колев е инспектор на конницата и командир на І-ва конна дивизия. Под негово ръководство тя взема участие в настъплението на Трета армия в Добруджа. Безспорна е и заслугата му за успешното приключване на Добричката епопея от 5-7 септември 1916 г. На 28 юли 1917 г. големият български пълководец е произведен в чин генерал-лейтенант. Изминал хиляди километри на кон при освобождаването на Добруджа, той заболява и на 29 юли 1917 г. умира във Виена, Австрия. По-късно тленните му останки са пренесени и погребани в София.




Актуално

съобщение

анкета