Вицепремиерът доц. Даниела Бобева посети Добрич

     На 13 и 14 ноември заместник министър-председателят по икономическото развитие доц. Даниела Бобева, бе на двудневно работно посещение в Силистра и Добрич. Тя изнесе лекция пред студенти на ВУМК на тема "Бъдещето развитие на туризма като двигател на икономическия растеж".   

     В отговор на журналистически въпроси преди лекцията във ВУ "Международен колеж", вицепремиерът заяви, че според нея връзката между бизнес и образование е много хубав модел, който е залегнал и в образователната реформа. Около 12% от БВП се създава от сектор "Туризъм" и нашите очаквания са този дял да расте, подчерта доц. Бобева. Тя отчете като сериозен успех на Международния колеж привличането на чуждестранни студенти. "Нашата страна има огромен капацитет за обучение на чужди студенти и в момента се опитваме да ги популяризираме чрез разработен специален наръчник за това какви са предимствата да се учи в България на ниво бакалавър и магистър, както и за докторати. Този пакет заедно с представянето на всички български университети и БАН се разпространяват в българските посолства, като те се ангажират да представят възможностите за учене в България. Надяваме се посланиците и търговските представители да съумеят да направят добра кампания за българското образование, за да можем догодина да имаме повече чуждестранни студенти", подчерта вицепремиерът.

     По- рано през деня, по време на срещите с бизнеса в Силистра г-жа Бобева е заявила, че „Българските производители трябва да се обединяват, за да реализират успешен износ". Тя се е ангажирала да помага в случай, че не се осъществява коректно възстановяване на ДДС от страна на държавата в рамките на 30 дни. „Силовите проверки от страна на контролните органи остават в миналото", е подчертала тя, като е призовала участниците в срещата да сигнализират за подобни случаи. 
     Вицепремиерът е представила мерките, които правителството предприема за намаляване на административната тежест. „Ангажимент на правителството и на областните администрации е да осъвременяват своевременно публикувания на страниците на Министерския съвет и на областните управи списък с мерки, за да могат гражданите и бизнесмените да се информират", е заявила г-жа Бобева.
     Заместник министър-председателят е представила политиката на правителството за насърчаване на износа като генератор на икономически растеж и стремежа за диверсифициране на пазарите. Финансирането на износа е част от новите функции на Българската банка за развитие, чрез която ще се подпомогнат износителите. Като част от подкрепата за българските компании е представено залагането за първи път в бюджета на държавата на 20 млн. лв. за иновационни проекти. Г-жа Бобева е съобщила, че стимулите за инвеститори ще се пренасочат към малките и средни фирми, а допълнителни данъчни облекчения са предвидени за фирми с научно-развойна дейност.

    




Актуално

съобщение

анкета