Основна цел на Бюджет 2014 е рестартиране на икономиката и икономически растеж, заяви народният представител Пламен Желязков

prev next

    На инициирана пресконференция, днес, 16 декември 2013 г., народният представител от Коалиция за България Пламен Желязков заяви пред журналисти, че основна цел на Бюджет 2014 г. е „Рестартиране на икономиката и икономически растеж. Докато през последните 4 години той е бил в рамките на статистическата грешка, сега заложеният растеж е 1,8%."
     Основни приоритети в разходната част ще бъдат образованието, инвестиционната програма и социалната политика. Със заложените параметри се създават предпоставки за по-висока социална отговорност и подкрепа на гражданите, които остават в най-уязвимите социални групи.
     Депутатът се обърна с призив към най-младите безработни да се регистрират в бюрата по труда, за да се възползват от пакета от мерки на ЕС за осигуряване на младежка заетост. България ще получи през 2014-а повече от 110 000 000 лева за хора между 18-24 години, които до четири месеца след завършване на средното си образование не са могли да си намерят работа. По думите му държавата ще поощри частния бизнес и обществени институции да наемат на работа младежи, като гарантира разходите по трудовите им възнаграждения и социалните осигуровки.
     В този контекст, всяка административна област ще получи финансов ресурс според дела на регистрираните млади безработни спрямо всички младежи в страната в тази възрастова група. Затова е важно всички, които не могат да си намерят работа, да се регистрират в бюрата по труда, добави Пламен Желязков.
     Бюджетът ще даде глътка въздух и на местната власт. Почти всички параметри са увеличени. През следващата година общините ще получат от държавата общо 2,498 милиарда лева или с 83 милиона лева повече от 2013-а. Депутатът посочи, че осемте общини в Добричка област ще получат от държавата 68 792 000 лева за Бюджет 2014 или с 4,2 на сто повече от ресурса през изтичащата година.




Актуално

съобщение

анкета