Министерски съвет одобри условията за прозрачното изразходване на средствата по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”

    На редовно заседание на 15 януари 2014 г., Министерски съвет с постановление одобри условията, реда и критериите за избор на проекти и програми, както и принципите за прозрачното изразходване на средствата по Програмата, съобщи Правителствената пресслужба. Така правителството изпълни заложените от Народното събрание изисквания за гарантиране на прозрачното разходване на средствата по тази програма, както и за избор на проекти и програми, реализирането на които да е насочено към постигане на икономически растеж, устойчиво развитие на регионите, повишаване на конкурентоспособността на икономиката и създаване на възможност за генериране на заетост и доходи. Постановлението определя секторите, в които могат да се финансират проекти и програми - ВиК и други, свързани с околната среда дейности, транспортна инфраструктура, социална и културна инфраструктура и други сектори, подкрепящи социално-икономическото развитие.
     „Проектите на министерствата, които ще бъдат оценявани за финансиране по Програмата, също ще бъдат с регионална насоченост", уточни Чобанов. Макар че не е изрично разписано, принципната предварителна договореност при обсъждането на Програмата за това проектите да не надхвърлят 15 млн. лв., ще бъде спазено, каза финансовият министър. Министерството на финансите няма да кандидатства със свой проект по тази Програма и няма да има конфликт на интереси при избора на проекти за финансиране. Заложени са достатъчно принципни разпоредби за гарантиране на публичност и прозрачност при изпълнението на инвестиционната програма, категоричен е Петър Чобанов.
     Министър Чобанов акцентира върху опростените правила за попълване на апликационната форма за кандидатстване от общините и уточни, че областните управители със своята координираща функция ще подпомагат общините в процеса на изготвяне на проекти. Финансовият министър не очаква забавяне на изпълнението на програмата, като се мотивира, че непрекъснато в МФ постъпват искания за допълнително финансиране от общините и затова очаква апликационните форми бързо да бъдат подадени до областните управители и предадени на Междуведомствения съвет за разглеждане. Областните управители няма да имат правото да отхвърлят проекти на общините, така се елиминират възможностите за налагане на „сито" по политически съображения по места.
„Очаквам около 150 млн. лв. да са желанията за финасиране на проекти на централната администрация, останалите средства ще предоставим на общините. Няма направено предварително разпределение на средствата по региони и министър Чобанов се надява на качествено разработени проекти, за да има успешно усвояване на 500 млн. лв. финансов ресурс по Програмата. Финансовият министър припомни, че бюджетната процедура и начините за прозрачното управление и разходване на публичните финанси са се доказали във времето като успешни и те ще гарантират безпроблемното изпълнение на първата от 20 години насам публична инвестиционна програма за страната ни.

     В приетото постановление е предвидено създаването на Междуведомствен съвет за оценяване, приоритизиране и подбор на проектни и програмни предложения на конкурентен принцип за изпълнение на целите на Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите". Ръководител на този орган се предвижда да бъде министърът на финансите, а негови членове да са министрите на икономиката и енергетиката, на регионалното развитие, на инвестиционното проектиране, на транспорта, информационните технологии и на съобщенията, на околната среда и водите и председателят на Националното сдружение на общините в България. Възлагат се функции на областните управители по набирането и номинирането на конкретни проекти/програми с регионално и местно значение, предложени от общините от съответната област, след което ги представят за оценка, приоритизиране и подбор на Междуведомствения съвет.
     Списъкът на проектите и отговорните за тяхното изпълнение институции, както и съответното финансиране, ще се одобряват с постановление на Министерския съвет. За прозрачното разходване на средствата, предоставени за финансиране на одобрените проекти, ще има наблюдение на тяхното изпълнение и представяне на периодични доклади, както и изготвянето на годишен отчет за напредъка. Прекратяването на финансирането на даден проект също е заложено, като средствата или ще бъдат пренасочвани към следващ в списъка проект или към нов.




Актуално

съобщение

анкета