Пламен Орешарски: В условия на силна конкуренция ниските данъци са наше предимство

     Министър-председателят Пламен Орешарски заяви, че правителството ще продължи да поддържа ниски нива на преките данъци - 10 на сто корпоративен и 10 на сто персонален подоходен данък, както и единна ставка на ДДС от 20 на сто. „В условията на силна конкуренция ниското равнище на пряко облагане е наше преимущество, от което не можем да се лишим поне в обозрим хоризонт, а диференцираните ставки на ДДС имат много повече негативи, отколкото единната", коментира той при представянето на икономическата политика на кабинета на форума „Правителство-бизнес: Рестарт на икономиката".
     Форумът се провежда днес в НДК по инициатива на премиера Орешарски. В него участват членовете на Министерския съвет, повече от 600 представители на бизнеса, както и депутати, журналисти, акредитирани в България дипломати. Дискусиите са организирани в четири тематични панела - „Визия за икономиката на България", „Икономическа и социална политика", „Регионална политика и развитие", „Земеделие".
     Министър-председателят подчерта, че целите на икономическата политика на кабинета са насочени към стимулиране на развитието и създаване на предпоставки за излизане от икономическата депресия, устойчивост на растежа чрез внедряване на иновации и реиндустриализация. „Нямаме нищо против услугите, но те не притежават потенциал за икономически растеж", заяви Пламен Орешарски.
     Той изтъкна, че правителството ще заложи на приемствеността и ще запази действащия валутен режим. Министър-председателят отбеляза стабилността на банковата ни система като посочи, че с това се отличаваме от повечето развити европейски страни, чийто финансови институции не са издържали на кризата.
     Министър-председателят очерта и основните приоритети в работата на правителството. Сред тях са инфраструктурата, която отстъпва значително на развитите икономики и неблагоприятства за цялостния инвестиционен климат; по-активната регулативна роля на държавата в защита на конкуренцията и срещу монополните формирования от последните години; облекчаване на режимите, които налагат ограничения и оскъпяват правенето на бизнес; целенасочено подпомагане на големите частни инвестиционни проекти; ребалансиране и възстановяване на енергетиката; ефективно управление на държавните предприятия; поддържане на умерени и намаляващи бюджетни дефицити и възстановяване в срок на ДДС; повишаване събираемостта на приходите; пълноценно усвояване на еврофондовете; постигане на ново качествено ниво в здравеопазването, образованието и административните услуги.
     „По отношение на усилията за цялостно подобряване на административните услуги приоритет номер едно е електронното правителство", заяви премиерът Орешарски. Той обаче подчерта, че предстои огромна работа и въвеждането му не може да стане следващата седмица. „Набелязали сме стратегия за развитието на електронното правителство и задачата ни е в настоящия програмен период да електронизираме над 700 услуги на публичната администрация. Цялостният вид на електронното управление ще дойде едва след като направим и софтуерите между ведомствата да си говорят на един език, така че гражданите и бизнесът да не губят време и вадят от едно ведомство документи, за да ги носят в друго", каза министър-председателят Пламен Орешарски.

Пресслужба на Министерски съвет




Актуално

съобщение

анкета