Вицепремиерът Даниела Бобева: Да обърнем администрацията към потребностите на гражданите и бизнеса е акцент в работата на правителството

     „Работим за хората" е мотото на одобрената от Министерски съвет на 5 март Стратегия за развитие на държавната администрация за периода 2014-2020 година, съобщи вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева. „Обръщането на администрацията към това, което искат гражданите и бизнеса е един от основните акценти в нея, и различното от досегашните стратегически документи", каза Бобева. Тя допълни, че се очаква до 10 дни да бъде представен и планът за действие за тази година, който е изключително важен, за реализация на приоритетите на документа.
     Стратегията прави критичен анализ по отношение на функциите и ефективността на държавната администрация, идентифицира основните слабости, дефицити и предизвикателства пред развитието ѝ. Четирите стратегически цели са ефективно управление и върховенство на закона, партньорско управление с гражданите и бизнеса, открито и отговорно управление, професионално и експертно управление.
     Вицепремиерът припомни, че проектодокументът е преминал през широко обществено обсъждане, след което е приет от Съвета по административната реформа. В него е залегнало едно от основните искания на бизнеса и гражданите - въвеждането на задължителна оценка на въздействието на проектите на нормативни актове. Този проблем е свързан и с друг, посочен от бизнеса като една от основните слабости на условията за инвестиция в България - честите промени в законодателството. Сред мерките, които ще бъдат предприети, е повишаване ефективността на контролната дейност и подобряване работата на регулаторните органи. Даниела Бобева каза, че предстои цялостна оценка и анализ на функционалността на контролните органи, тяхната независимост, но и тяхната отговорност и прозрачност, както и по-добро подреждане на техните функции и услуги.
     Предвижда се намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса, както и създаване на администрация, обърната към потребностите им. Тази цел ще се постигне с по-радикална консолидация на органи, на местно и национално ниво, което ще става чрез електронизация на услугите. Бобева посочи, че намерението на правителството е да бъдат електронизирани около 700 услуги. Следващата седмица ще бъде представен проектът на стратегията за електронно управление, по който тече активно обществено обсъждане.
     Вицепремиерът по икономическото развитие изтъкна като други приоритети въвеждането на т. нар. „споделени услуги" между администрациите, засилването на диалога с гражданите и бизнеса, въвеждането на отворени данни.
     В стратегията има специален раздел за кариерно развитие. Мерките по него ще бъдат разписани подробно в плана за действие. Включват - засилване на конкурсното начало при подбора на служители и стимулиране на по-високата професионална компетентност; въвеждане на задължителни текущи тестове, осъществявани при конкурентен подбор за повишаване в длъжност; създаване на механизми за санкциониране и контрол при недобро или лошо изпълнение на нормативни актове или за неспазване на служебни задължения.

Пресслужба на Министерски съвет

 




Актуално

съобщение

анкета