Възможно е сътрудничество не само между учебни заведения, но и между общини, прогнозира Областният управител

     Днес, 24 април, Областният управител Недко Марчев и неговият заместник Даниел Йорданов, приеха представителна група от чешка делегация, пристигнала в Балчик по повод откриването на изложбата "Чешко стъкло в "Двореца". Културното събитие съвпада с отбелязването на 70-та годишнина от създаването на Училището по стъкларско изкуство, което е наследник на най-добрите традиции в обработката на стъкло в Чехия.

     Представителите от чешка страна бяха водени от кмета на град Валашке Мезиричи г-н Иржи Частечка. Присъстваха също директорът на училището Дана Будайова, както и основният инициатор на събитието в лицето на Жени Михайлова, директор на ДКИ „Двореца".
     Разговорът бе фокусиран върху възможностите за евентуално бъдещо сътрудничество между учебни заведения от Добрич и чешкото престижно учебно заведение. Обсъдени бяха и условията български ученици да продължат образованието си /което е безплатно/ в училището по приложни изкуства в чешкия град.
     Директорът на учебното заведение добави, че училището отдавна е надхвърлило рамките на традиционна образователна институция и е постоянен член на мрежата от училища под патронажа на ЮНЕСКО. Г-жа Будайова вижда развитие на сътрудничеството в три насоки: да се работи съвместно по европейски проекти с училища, които имат опит в тази насока, да се осъществят реципрочни посещения по взаимна договореност между отделни училища и трето, български ученици да станат възпитаници на чешкото престижно училище.
     Началникът на РИО Добрич Дариела Вълканкина допълни, че вече е направена първата стъпка и съвместното сътрудничество е започнало. Предстои вариантите да се детайлизират и обсъдят в друг формат.
     В заключение, Областният управител Недко Марчев приветства добрите намерения на двете страни и обобщи: „От нас зависи да стигнем до конкретни резултати, поле за съвместна работа има". Той обърна внимание, че може да се говори и за партньорство на друго равнище - между градове или общини от сътветните области при заявено желание от тяхна страна.




Актуално

съобщение

анкета