Областният управител придружи заместник- министъра д-р Тодор Чобанов по време на обиколката му в резерват „Яйлата”

prev next
 

     Зам.-министърът на културата д-р Тодор Чобанов  днес инспектира аварийно-укрепителните работи в резервата след земтресението на 5 август. Той бе категоричен,  че през следващите години интересът на туристите към този резерват ще продължи да нараства.

     Намеренията за бъдещи действия на Министерство на културата, са крепостта Калиакра и късно-античната крепост в резервата "Яйлата" да се превърнат в основни туристически атракции в региона- стана ясно по време на обиколката.  Една част от финансите, вече са осигурени по ОП "Регионално развитие". Предстои да се направи проектиране и окончателно укрепване на скалната църква "Св. Св. Константин и Елена", за да стане  достъпна за посетители. "Гарантирам, че ангажиментът на държавата към резерватите, които са изключително държавна собственост, е категоричен и няма да има никакво отстъпление", заяви д-р Тодор Чобанов. Затова и "Яйлата", и крепостта Калиакра ще бъдат рекламирани по подобаващ начин, заяви зам.- министърът. Той съобщи, че Министерството на културата работи съвместно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и вече са на финална фаза по изработването на стратегически план за развитие на културния туризъм у нас. Д-р Чобанов прогнозира, че планът ще бъде представен на Министерски съвет вероятно след около два месеца и смята, че всичко това би стимулирало развитието на подобни туристически обекти и интереса към тях. Стратегическият план ще бъде своеобразна рамка, в която ще се насочват по-ефективно средствата, предоставяни от Европейския съюз.

     В разговор между зам.- министъра и  Областния управител г-н Желязков,  бяха  очертани намеренията на институциите в посока популяризирането на двата емблематични културни обекта в региона - резерват „Яйлата" и крепостта Калиакра, и тяхното превръщане  в основни туристически атракции, които да започнат да носят приходи.

     Обсъден бе и въпросът с изясняване собствеността на културните дестинации в областта, които нямат актове за държавна собственост, с оглед по- ефективното усвояване на средства от Европейския съюз.

 

 




Актуално

съобщение

анкета