През 2015 г. ще има повече средства за активни мерки на пазара на труда, съобщи министър Петър Чобанов

     Днес, 15 май 2014 г., в Областна администрация се проведе среща на Обществения съвет за развитие към Областния управител, представители на местния бизнес и на общините от областта с министър доц. д-р Петър Чобанов. "Всички индикатори сочат повишение на потребителското и бизнес доверие, заяви финансовият министър в отговор на встъпителните думи на Областния управител Недко Марчев за подкрепа на предприетите мерки от правителството в посока намаляване на административната тежест за бизнеса.
     В изложението си доц. Чобанов посочи основната цел на политиките, заложени в Бюджет 2014 - рестартиране на икономиката и постигането на ускорен растеж. Променен е наложеният през последните години макроикономически модел растежът да се задържа чрез фискалната политика, заяви той. Нов е моделът на преразпределение на публичните ресурси в посока използване на бюджета като ефективен инструмент за подкрепа на растежа, насърчаване на инвестициите и заетостта и осигуряване на нужната социална закрила.
     Министърът заяви още, че със създадената Публична инвестиционна програма е постигнато пълно покритие на цялата страна, като финансиране получават както големи, така и малки общини. Целта е да се намали различието между регионите. Той увери, че през следващия месец предстои преглед на приключилите процедури за  обществени поръчки, като освободеният финансов ресурс ще бъде пренасочен към други проекти.
     По време на срещата министър Чобанов съобщи, че проектът за водоснабдяване на област Добрич от язовир Цонево ще бъде финансиран като от Публичната инвестиционна програма ще бъдат осигурени 650 хил. лева за неговото проектиране, а впоследствие поетапно ще се отпуска необходимият ресурс за реализацията му.
     В отговор на въпрос от общинските администрации, финансовият министър съобщи, че се работи по създаване на нов приходоизточник за общините в частта на данъците върху доходите на физическите лица и за изработване на нов ЗМДТ с цел оптимизиране събирането на данъци и по-справедливото им разпределение, както и за разширяване на правомощията на общините. „Когато се обсъжда въпросът за приходоизточниците, трябва да се разглежда и цялата съвкупност от финансови взаимоотношения межу централната и местните власти и диалогът за това да се динамизира, така че да бъде постигнат необходимият резултат преди реалното изработване на бюджета за 2015 г.", обобщи министър Петър Чобанов.



Актуално

съобщение

анкета