За институционално взаимодействие в областта на Черноморските политики

    Европейският съюз обяви 20 май за „Европейски ден на морето" с цел да отбележи постиженията и потенциала на Европа в областта на океаните и моретата, да демонстрира важната роля, която те играят в ежедневието не само на крайбрежните общности, но и на всички граждани на ЕС, отбеляза при откриването на Кръглата маса Областният управител Недко Марчев.

     Със специален видео поздрав към участниците в събитието, се обърна европейският еврокомисар по "Морско дело и рибарство" Мария Даманаки, която отбеляза важната роля на синята икономика и подчерта, че България е тръгнала по верния път на развитие в тази област.

     Под наслов „Българското Черноморие - европейска туристическа дестинация", в хотел „Фламинго Гранд" Албена, в 10 ч., стартира участието на област Добрич в отбелязването на Европейския ден на моретo. Представители на държавни и общински институции, асоциации, туроператорски фирми, неправителствени организации присъстваха на организираната от Областния управител на Добрич и Албена АД Кръгла маса.
     В обръщението си Областният управител Недко Марчев обърна внимание, че  провеждането на събитие в подобен формат, е важен положителен и обнадеждаващ сигнал в още един аспект: това е поредна стъпка в инициативата за създаване на Национална морска стратегия, която стартира в края на миналата година отново по идея на доц. д-р Маруся Любчева - член на Европейския парламент. Създадени са работни групи, които вече половин година работят по създаването на национална платформа за сътрудничество в областта на морските политики. Тя ще обхваща и обединява усилията на националните, регионалните и местни органи.
     Недко Марчев припомни, че на 31 октомври 2013г. бе сключен Меморандум за сътрудничество между областите Бургас, Варна и Добрич в областта на Черноморските политики. С подписването на меморандума, областните управители на Бургас, Варна и Добрич, се обединиха около необходимостта от разработване на система от мерки за устойчиво развитие на крайбрежните райони, която да обхване в обща рамка планирането и управлението на свързаните с морето икономически сектори - транспорт, енергетика, корабостроене, рибарство, аквакултури, туризъм и др. В този смисъл, допълни Областният управител, реализирането на днешната инициатива "Черноморски хоризонти - 2014", е подходящ атестат за сериозното внимание, което страната ни обръща на темата за морските политики.
     Първият панел на Кръглата маса бе посветен на институционалното взаимодействие в областта на Черноморските политики. Бяха направени три презентации: „Българската морска индустрия - важен национален приоритет със стратегическо приложение"; „Програма за туристическото развитие на Албена АД и стратегическо значение на зелената енергия"; „Българското Черноморско крайбрежие - морска геология и археология, динамика на бреговата зона".
     Вторият панел бе определен за представителите на морските общини. Кметовете на Шабла и Балчик, и представители на администрациите, развиха своите виждания и анализи на тема: „Морският туризъм - иновации, инвестиции, потенциал за местен растеж".
     В ранния следобед събитието по отбелязване на Европейския ден на морето продължи с посещение на ДКИ Двореца Балчик, където бе разгледана впечатляващата изложба „Пролетни настроения в Двореца" - едно послание на млади творци за единение на европейските културни ценности. Изложбата бе дело на възпитаници от Национално училище по изкуствата "Добри Христов" Варна.

 




Актуално

съобщение

анкета