Да се заостри бдителността относно евентуални зарази и заболявания, апелира Областният управител

    Заседанието на Областната епизоотична комисия бе продиктувано от необходимостта в спешен порядък да бъдат обсъдени предприетите действия и мерки от ОДБХ и РЗИ за предотвратяване на заболявания по животни и недопускане на хранителни инциденти сред населението при създалата се бедствена ситуация в последните дни в Добрич и областта. Информация предоставиха директорите д-р Розалина Брайкова и д-р Щерев.
     Екипи на ОД „Безопасност по храните" от 20 юни /петък/ без прекъсване, извършват проверки на хранителните запаси на обекти в Добрич /ЦДГ 23, ЦДГ 24, Детска ясла №6/, в детски лагери в Кранево и к.к. Албена; в столовата на Хуманитарна гимназия, както и в Савимекс.
     Установени са удавени животни в района на трите улици „Русия", „Копривщица" и „Индже", които веднага са били извозени до Екарисажа във Варна. Животните са с общо живо тегло 770 кг, сред тях: 199 пилета и кокошки, 103 заека, 3 кози, 4 ярета и 4 кучета. Предстои да бъде направена дезинфекция на съответните обекти и помещения.
     От РЗИ съобщиха, че остава в сила препоръката да се ползва преварена или бутилирана вода.
     Областният управител Недко Марчев обърна внимание да се заостри бдителността с оглед недопускане на евентуални заболявания и възникване на зарази. В тази връзка той подкрепи предложението да се проведат заседания на епизоотичните комисии по общини.




Актуално

съобщение

анкета