Област Добрич изпрати две предложения за награждаване с годишната Държавна награда „Св. Паисий Хилендарски” за 2014 г.

     Годишната Държавна наградата "Св. Паисий Хилендарски" има за цел да стимулира български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. В указанията на Министерството на културата е посочено изискването номинациите да съдържат мотивите за награждаване, свързани с приноса на твореца към националната културна идентичност и духовни ценности, както и кратки биографични данни.     

     В определения срок за представяне на предложения, в Областна администрация Добрич постъпиха две номинации:

Община Генерал Тошево предлага писателя Антон Дончев да бъде удостоен с годишна Държавна награда Св. „Паисий Хилендарски". С цялостната си творческа и научна дейност, академик Антон Дончев допринася за запазване на българската национална идентичност и духовни ценности, и за популяризирането на българското културно наследство като част от световното;
Община Балчик предлага да бъде удостоен с годишна Държавна награда Смесен хор „Черноморски звуци" при НЧ „Паисий Хилендарски 1870" гр. Балчик. През стогодишната си история съставът е образец за високо изпълнителско майсторство, допринася за развитието на българската култура и за утвърждаване на вокалното ни изкуство в европейски и световен мащаб.




Актуално

съобщение

анкета