Номинация от област Добрич печели Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски”

     Изтъкнатият български писател акад. Антон Дончев е носителят на държавната награда „Св. Паисий Хилендарски" за 2014 г., съобщи Пресслужбата на Министерски съвет. Той е определен от жури с председател акад. Стефан Воденичаров - председател на БАН.

     Припомняме, че област Добрич участва с две номинации за годишната Държавна награда „Св. Паисий Хилендарски" за 2014 г., които бяха предложени от общините Генерал Тошево и Балчик. Имено предложението на община Генерал Тошево бе за писателя Антон Дончев, който с цялостната си творческа и научна дейност, допринася за запазване на българската национална идентичност и духовни ценности, за популяризиране на българското културно наследство, както и за ярката му гражданска доблест.

     Наградата бе връчена днес, 3 ноември от служебния министър-председател проф. Георги Близнашки.  При получаване на високото отличие, акад. Дончев заяви: „Св. Паисий Хилендарски е най-ярката звезда от хората, които ние наричаме български будители. Думите на Отец Паисий са думи на наш съвременник. Трябва да кажем „Ние сме българи!". Трябва да сме щастливи, че сме българи", подчерта акад. Антон Дончев. „Правото на достойнство е преди свободите и преди правата, защото е гръбнак на нашето право да стоим изправени. Да благодарим на Св. Паисий Хилендарски, че е защитил нашето достойнство", каза още акад. Антон Дончев.

СНИМКА БТА

     Годишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски" е учредена с ПМС №149 от 2000 г. Тя се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. Нейни носители до момента са:
2000 г. - проф. Вера Мутафчиева
2001 г. - акад. Светлин Русев
2002 г. - проф. Стефан Данаилов
2003 г. - Йордан Радичков
2004 г. - проф. Христо Христов
2005 г. - арх. Богдан Томалевски
2006 г. - Богомил Райнов
2007 г. - Валери Петров
2008 г. - Рангел Вълчанов
2009 г. - проф. Крум Дамянов
2010 г. - Наум Шопов
2011 г. - Христо Ганев
2012 г. - чл.-кор. проф. Елка Бакалова
2013 г. - Анжел Вагенщайн.
 




Актуално

съобщение

анкета