Областният управител д-р Новоселска придружи министър Танева на Борсата за семена и посадъчен материал

     Днес, 5 февруари 2015 г., министърът на земеделието и храните Десислава Танева посети Специализираното международно изложение „Борса за семена и посадъчен материал" на "Добрички панаир"АД в Добрич. Тя бе посрещната от кмета на града Детелина Николова и Областния управител д-р Маргарита Новоселска.

     Земеделците с напълно пропаднали площи след последните наводнения ще бъдат обезщетени, вече е създадена организация за обследване на посевите, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева. Тя подчерта обаче, че държавната помощ се прилага по начин, който да стимулира производителите да застраховат нивите си. Тези, които са направили това, ще получат по-високо обезщетение, заедно с това от застрахователя, а останалите - по-ниско.

     Министър Танева бе категорична, че няма рискове за зърнената реколта: "България произвежда повече, отколкото потребява, и в никакъв случай при такива природни бедствия не можем да говорим за зърнена криза". Десислава Танева съобщи още, че до края на годината министерството ще излезе с предложения за структурни промени в областта на селскостопанската наука, които ще помогнат за по-доброто финансиране на научните звена. По думите й колективите им трябва да бъдат мотивирани да работят по приложими и гарантиращи по-високи добиви продукти и да получават по-добро заплащане за това. Министър Танева информира, че селскостопанските институти ще бъдат допустим бенефициент по отделни мерки по европрограмите. „Ръководителите на научните звена трябва да имат проектна ориентираност и да проявяват находчивост. Защото позицията да се оплакваме и да искаме от бюджета не е печелившата позиция", заяви министърът.

     По- рано през деня, министърът на земеделието и храните взе участие в Третата национална среща на земеделските производители. Форумът е организиран от Асоциацията на земеделските производители в България в к.к. „Златни пясъци".




Актуално

съобщение

анкета