Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с представители на туристическия бранш и местната власт

     В Добрич министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с представители на бранша, които поставиха проблемите преди старта на сезона. Oбсъдено бе състоянието и подготовката на летния туристически сезон и това, което министерството е предприело в тази посока. Според информация на министерството, в област Добрич има 37 туристически атракции, 12 от които са в областния град. „Това заедно с уникалната природа и близостта на морето, е предпоставка за още по-динамично развитие на туристическия отрасъл в региона", каза министър Ангелкова. Тя цитира данни на НСИ, че през 2014 г. в областта са реализирани близо 1.8 млн. нощувки, от които над 1.3 млн. на чуждестранни граждани, а приходите от тях са за общо над 87 млн. лв. (включително над 65 млн. лв. от чужденци).

     В хода на срещата беше разискван визовият въпрос и възможностите за улесняване на транзитното преминаване на деца от Русия и Украйна, които почиват в лагерите в Кранево.

     Пречиствателната станция в Албена ще бъде рехабилитирана, стана ясно в разговора. Поектът е на стойност 32,4 млн. лева и ще бъде финансиран по ОП „Околна среда". Министър Ангелкова е запозната /включително и от Областния управител на Добрич/ с проблема относно корекцията на коритото на р. Батовска в района на Албена, както и с лошото състояние на пътя Албена-Балчик, който пропада. Тя се е ангажирала да потърси съдействие в други министерства за разрешаването на тези проблеми, особено важни за туризма в района. 
     Обсъдени бяха възможностите за развитието на къмпинговия туризъм на територията на община Шабла, където има голям потенциал за това. Ще бъдат инициирани законодателни промени, за да се регламентира този вид туризъм. Областният управител д-р Маргарита Новоселска добълни, че предстои да се обсъди и бивакуването като тип къмпингов туризъм.
     Въпросът за кадрите в туристическия сектор, бе посочен от министъра, като много важен и основен фактор за повишаване качеството на туристическия продукт. 
     Министър Ангелкова съобщи още, че активно се работи за провеждането на туристически панаир в Париж по време на изложбата на тракийските ни съкровища в Лувъра. Проявата във френската столица се планира за последната седмица на месец май и ще се състои в рамките на няколко дни на открито. Анимираната програма ще представи културата на страната ни, характерните й храни, ястия и винопроизводство, както и разнообразните възможности за целогодишен туризъм, включително културно-исторически маршрути. 

     След приключването на работната среща, министър Ангелкова бе поканена от Областния управител д-р Новоселска, да се включи в акцията по залесяване, която провежда всяка година Областна администрация Добрич. Със съдействието на директора на ДГС Добрич Цанко Николов, в зелената площ пред сградата на администрацията бяха засадени три фиданки. В същото време, служителите от институцията за поредна година отбелязаха "Седмицата на гората", като засадиха дръвчета червен дъб в местността "Дъбовете".    




Актуално

съобщение

анкета