Правителството одобри резултатите от изпълнението на Регионалните планове за развитие на районите „Северен централен“, „Северозападен“ и „Североизточен“ за периода 2007-2013 г.

     По отношение на Североизточния район /в който попадат областите Варна, Добрич, Шумен и Търговище/ анализът показва, че в периода 2007-2013 г. той заема средна позиция спрямо останалите райони в страната, като през последната година по част от показателите се наблюдава макар и незначителна положителна тенденция. Динамиката на брутния вътрешен продукт трайно нарежда района на четвърто място спрямо останалите райони. Коефициентът на безработица на населението на възраст 15-64 навършени години за района през 2013 г. започва бавна тенденция на намаляване до 16,9%, но този показател продължава да е значително над средния за страната (13,0%) и това го определя, като район с най-висока безработица в страната през 2013 г., което е характерно и за началото на наблюдавания период. Задълбочават се демографските проблеми и диспропорциите в териториалното разпределение на населението.

     Оценката за общото въздействие от изпълнението на Регионалния план за развитие на Североизточен район показва, че в най-успешна степен са изпълнени целите, насочени към екологизация на средата, устойчиво градско развитие, подобряване на социалната и образователната инфраструктура.




Актуално

съобщение

анкета