За поредна година област Добрич ще бъде партньор в кампанията „Да изчистим България“

     В информационната среща взе участие Областният управител д-р Маргарита Новоселска, нейният заместник Ивайло Манушев, представители на общини и на регионални държавни структури, журналисти.

     Мария Лазарова, мениджър „Социални проекти" в „БТВ Медиа Груп", разясни подробностите около организацията и провеждането на кампанията, която през 2015 г. ще премине под наслов „Да изчистим България заедно". Инициативата ще се осъществи в 5 отделни дни. Датите са избрани тематично и всички желаещи ще имат възможност да се включат, каза Мария Лазарова.

Датите през 2015 година, са:

10 май - Европейски ден за почистване /определен от Европейската комисия/. Ще се почистват градски зони в населени места.
17 май - Международен ден на спорта. Акция по почистване на места за отдих и спорт.
1 юни - Международен ден на детето. Ще се почистват детски площадки, в деня преди празника /31 май/.
8 юни - Национален ден на природните паркове. Ден по-рано, на 7 юни ще се почистват природни паркове и защитени територии.
27 юни - Денят на международната инициатива Let`s do it! През 2015 г. това е река Дунав. Ще се почистват поречията на реки и водни басейни.

     Интересна новост тази година е специално разработеното мобилно приложение, чрез което всеки участник може в реално време да отбележи себе си, хората, с които чисти и мястото, което е избрал. Приложението ще може да бъде свалено от сайта на кампанията и ще даде възможност в края на акцията всеки да види реално постигнатите резултати.

     Областният управител д-р Новоселска сподели, че подкрепя добрите идеи на кампанията, която цели да се създаде чувствителност сред нашите сънародници по темата екология и да се изградят добри навици както за почистване, така и за опазване на околната среда. Положителен е фактът, че толкова много хора се обединяват около една кауза. Но, за да се промени самосънанието на всички и грижата за природата стане устойчива, е необходимо да се позитивират добрите примери. В този контекст, Областният управител отправи апел към БТВ и към всички медии, да отразяват добрите практики не само по време на кампания.




Актуално

съобщение

анкета