Областният управител апелира: Да се включим в благородното дело за разширение на мемориала „Неовършаният харман”!

     На 15 август 2016 година се навършват 100 години от отвличането на повече от 40 хиляди добруджанци (мъже, жени и деца) с неизвестна съдба, незавърнали се от Молдова. В румънските концентрационни лагери, много от тях намират смъртта си (книгата „Кървавата бразда на Добруджа", автор Радостин Мирков), а малцината, които се завръщат, носят в сърцата си незарастваща рана.
     По идея на един от наследниците на отвлечените в Молдова жители на с. Житен, със средства на дарители и с финансовата подкрепа на община Генерал Тошево, през 2007 г. е направена първата копка, а на 3 ноември 2009 г. тържествено е открита Мемориалната градина „Неовършаният харман", която представлява уникален паметник в центъра на селото със зелени площи и парково пространство. Едно място за поклонение пред паметта на героичните синове на Добруджа.
     Във връзка с предстоящата 100-годишнина от тези паметни за населението на областта събития, през 2016 г., Инициативен комитет възнамерява да изгради разширение на „Неовършаният харман" с изписването на над 12 000 имена на добруджанци. По този начин Мемориалната градина ще се превърне в Добруджански мемориал на хилядите българи, тръгнали по пътя на безсмъртието.
     Откриването на Мемориала с планираното разширение, е предвидено за 15 август 2016 г., заедно с провеждането на тематичен народен събор, посветен на събитията през 1916 година.
     За да бъде окончателно завършен проектът, са необходими средства за доизграждане, благоустрояване и озеленяване на Мемориалната градина: за разширение - 75 000 лв. и за музейна експозиция - 25 000 лв.
     Областният управител д-р Маргарита Новоселска горещо подкрепя инициативата и апелира към жителите на област Добрич да се включат в благородното начинание, всеки според своите възможности. За славата на нашия Добруджански край.
     Средствата се събират по сметка:
     Инициативен комитет; CECBBGSF; ВG20 СЕСВ 9790 1098 9200 01
     Централна кооперативна банка-АД клон гр. Добрич.




Актуално

съобщение

анкета