Областният управител проведе работно съвещание за зимната готовност на областта

     В изпълнение на Закона за защита при бедствия, днес 27 октомври 2015 г., се проведе съвещание с представителите на общини /с изключение на Тервел/ и ръководители на дружества и ведомства, имащи отношение към подготовката на областта за работа при усложнена зимна обстановка през сезон 2015-2016 година. 
     Д-р Маргарита Новоселска поиска да бъде запозната обстойно и в детайли с подготовката на всяка община и териториална структура. В диалог с всеки от присъстващите, тя получи изчерпателна и уточняваща информация, извън предоставената в получените предварително доклади.
     В хода на 3-часовото работно заседание, бяха обсъдени взетите превантивни мерки, съобразно правомощия и ресурси, с оглед да има ефективно функционираща инфраструктура и да бъде осигурена проходимостта на пътищата в областта. Съобщено бе, че навсякъде върви или приключва в рамките на 10-ина дни, процедурата по подписване на договори с фирмата-изпълнител. Д-р Новоселска изиска да бъде уведомена от общините, когато този процес приключи, за да бъде назначена проверка от Областния управител за изправността на снегопочистващата техника. На същия въпрос, отправен към ОПУ - кога техниката ще бъде 100 процента базирана, от там увериха, че в края на месеца това ще е факт. От Областно пътно управление допълниха, че на 30 октомври предстои заседание на АПИ за началото на зимното поддържане. А за да има всеки гражданин адекватна информация за пътната обстановка в страната, на разположение ще бъде Ситуационният и координационен център на АПИ с единен телефонен номер.
     В рамките на проведената дискусия, стана ясно, че училищата и лечебните заведения са обезпечени за работа при зимни условия. От КАТ припомниха, че от 1 ноември стартира ежегодната акция „Зима". От ПБЗН акцентираха върху необходимостта от добра координация между ОПУ - ПБЗН и фирмата-изпълнител, за да се реагира своевременно при всяко позвъняване, защото от това може да зависи човешки живот. Д-р Новоселска заостри вниманието на представителите на общини да се погрижат за подсигуряване на места за приютяване на бедстващи граждани през зимата, да се преценят рисковете за самотни възрастни хора, както и за хора без дом.

     Обобщавайки предоставената информация, Областният управител изтъкна, че ако предстоящата проверка установи изправност на почистващите машини, то тогава може да се каже, че в област Добрич са взети ефективни мерки и има готовност за зимен сезон 2015-2016 година.




Актуално

съобщение

анкета