Първа копка на нов фуражен завод в Добрич

      Днес областният управител Детелина Николова участва в церемонията по Първа копка на строителството на производствената база на нов фуражен завод в Добрич. Инвеститор е българо-китайското дружество „България Тианшинонг Фийд Ко"ООД.
    Домакини на събитието бяха управителите на "България Тианшинонг Фийд Ко." ООД - Жианг Жинг Го и Надя Маринова.
    Официални гости на събитието бяха Любен Петров - зам. - министър на икономиката, Детелина Николова - областен управител на Добрич, Йордан Йорданов - кмет на града, Стамен Янев - изпълнителен директор на българската агенция по инвестиции, Васил Гелев - директор на център за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа.
    Лиу Чунюнг произнесе реч от името на домакините. В нея той благодари всички институции на общинско и държавно ниво, съдействали за реализирането на проекта. Благодарение на тяхната подкрепа, компанията получава всички необходими документи и разрешителни за строеж във възможно най-кратки срокове. Чунюнг обяви, че инвеститорите са направили необходимите стъпки, за да кандидатстват за подпомагане от европейските фондове, по мярка „Преработка на земеделски суровини". Китайските инвеститори се надяват да дадат подобаващ пример на своите сънародници и да стимулират чуждестранните инвестиции в България.
    "Изграждането на завода ще отвори пътя за нови китайски инвестиции в България", заяви заместник-министърът на икономиката Любен Петров. Той добави, че интензивният диалог, който българското правителство води с китайски предприемачи, ще доведе до нови вложения.
    Областният управител Детелина Николова припомни, че Община Добрич връчи сертификат за инвестиция - клас "В" на българо-китайското дружество „България Тианшинонг Фийд Ко"ООД.
    Град Добрич е избран за бизнес начинанието след близо двегодишно проучване. Градът е предпочетен, защото се намира в район с много добре развито земеделско производство и заради близостта му до пристанище Варна, откъдето ще се осъществява износът за Китай.
     Първоначалната инвестиция в обекта ще бъде в размер на 5 млн. лева. В първия етап на проекта ще бъдат разкрити 50 работни места и изградени два силоза и една поточна линия, а в бъдеще завода ще се разширява, докато се достигне планираният максимален капацитет от 300 000 тона фураж на година, от които над 90% ще се изнасят за Китай. Заводът трябва да бъде открит през септември 2016 година.



Актуално

съобщение

анкета