Областният управител се включи в общоградското поклонение по случай 9 май

prev next

     Общоградско поклонение по случай 9 май - Ден на победата и Ден на Европа, организира днес Община Добрич. То започна от 10.30 часа пред Паметника на загиналите в заключителния етап на Втората световна война добруджанци. От 11.15 часа бяха положени цветя на паметника на Съветската армия.

9 май - Ден на Европа (Празник на Европейските общности).
Обявен на срещата на високо равнище на Европейската общност в Милано, Италия (28-29 юни 1985). Честването му се свързва с речта на министъра на външните работи на Франция Робер Шуман на 9 май 1950 г. в Париж, Франция, с която се полагат основите на европейската интеграция. В България се отбелязва с Постановление №54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г.

9 май - Ден на победата. В нощта на 8 срещу 9 май 1945 г. в източното берлинско предградие Карлхорст се провежда официалната церемония по подписването на акта за безусловна капитулация на нацистка Германия. Съветската делегация се води от маршал Жуков, американската - от генерал Спатс, британската - от маршал Тедер, френската - от генерал Дьо Латр дьо Тасини. От името на Райха подписва фелдмаршал Кайтел. Това е краят на Втората световна война в Европа, сочи историческата справка.




Актуално

съобщение

анкета