Областният управител поздравява добруджанци с юбилейната годишнина от Добричката епопея и освобождението на Добруджа

Уважаеми жители на област Добрич,

За нас, добруджанци, месец септември е наситен с особено емоционален патриотичен заряд. Тази година, в контекста на 100-годишнината от Първата световна война, с национални юбилейни чествания отваряме славната и достойна септемврийска страница в нашия календар.

Тържественото отбелязване на 100-години от Добричката епопея и освобождението на Добруджа, както и нашето личностно отношение към паметните дати и величави събития в историята на нова България и на родния Добруджански край, е знак на почит и уважение към хилядите офицери и войници, извоювали драматично блестящи победи, геройски загинали по равните полета на Добруджа.

Постепенно и осъзнато, всички ние правим необходимата, сериозна стъпка към възстановяване на историческата памет за участието, доблестта и героизма на българското войнство във войните за национално освобождение и обединение. Защото, нека признаем, че Добричката епопея - една от емблематичните битки, която българската армия води по време на Първата световна война, дълги години бе някак извън полезрението по конюнктурни причини и обществото ни все още е в дълг към героите - радетели за беззаветна служба на националния идеал.

Като Ви поздравявам с юбилейната годишнина от Добричката епопея и освобождението на Добруджа, аз изразявам своята увереност, че припомнянето на славните събития ще ни зареди с нова енергия и духовна сила, с решимост и отговорност да посрещаме предизвикателствата достойно, да надграждаме постигнатото и да работим последователно за стабилното и устойчиво развитие на нашия добруджански край!

Вярвам, че патосът на тържествата ще привнесе щрих на национална гордост и самочувствие у всеки от нас, на споделено преклонение пред подвига на героите, чиито тленни останки са останали завинаги в добруджанския чернозем на обединяваща се тогава България. Нека помним тяхната саможертва!

Честит празник!

 

ДЕТЕЛИНА НИКОЛОВА

Областен управител на област Добрич




Актуално

съобщение

анкета