Обсъжда се подготовката на Областния план за отбелязване на 100 години от Първата световна война с финансов разчет за 2017 година

     Днес, 27.09.2016 г., в Областна администрация - Добрич, се проведе работна среща, председателствана от Областния управител Детелина Николова във връзка с подготовката на Областен план за честванията на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея, за 2017 г., който да стане част от Националния план за честванията. Бяха разгледани предложенията на общините от областта, на Регионалния исторически музей, на РУО - Добрич, както и възможностите на всяка община да финансира предложените от нея мероприятия. Обсъдена бе и темата за изготвяне на проектобюджет на Областния план, който предстои да бъде изпратен до Националния комитет по честванията с цел отпускане на средства.
      В коментарите си днес присъстващите подкрепиха инициативи, сред които: провеждане на срещи-разговори на ученици с историци и краеведи; организиране на ученическа конференция, посветена на юбилейната годишнина на Първата световна война и Освобождението на Добруджа; реализиране на втория етап от мемориала на ген. Иван Колев в Добрич, който включва поставяне на паметни плочи с имената на всички загинали в Добричката епопея, с което ще бъде завършен целият архитектурен комплекс около паметника.
      През идната година е предвидено също провеждането на комплексна културна програма от община Добрич и съорганизаторите РИМ, РБ „Дора Габе", Художествена галерия; продължаване на инициативата „Осинови паметник"; организиране на мероприятия в читалищни библиотеки и училища на територията на областта; тематични образователни програми; възпоменателни церемонии и др.
     В Областния план ще бъде заложена идеята на историка Радослав Симеонов от РИМ - Добрич, за извършване на издирвателна дейност и изготвяне на списъци с имената на участници в Първата световна война, на загинали и наградени воини от селищата на област Добрич.
      В определения срок от Министерство на отбраната - 30 септември, Областният план за честванията на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея, за 2017 г., следва да бъде изпратен в София.Актуално

съобщение

анкета