Областните управители на Варна, Добрич и Бургас предлагат облекчен режим за рибарските пристанища

       Областните управители на Варна, Добрич и Бургас - Данчо Симеонов, Желязко Желязков и Константин Гребенаров предложиха да се облекчи режимът за обособяването на рибарски пристанища. Те ще стиковат позициите си и с кои пристанища да кандидатстват за отпускане на средства по програмата "Рибарство и аквакултури". Това стана ясно след съвместната среща, която се проведе днес, 29 октомври 2010 г., в сградата на областната администрация във Варна.

       Данчо Симеонов съобщи, че в Северния район има 56 малки пристанищни съоръжения (кейове, мостове, буни), много малка част, от които имат актове за собственост. Този проблем трябва да бъде решен, коментира той.

       Губернаторите на Добрич, Варна и Бургас съобщиха и конкретните си предложения с оглед регламентацията за изграждането на рибарски пристанища и легализирането на лодкостоянките. А именно - да се сформира работна група от специалисти на МЗХ, МРРБ, Министерството на транспорта, морските общини, областните администрации на Варна, Добрич и Бургас, които след като се запознаят с всички налични документи и искания на рибарските сдружения да изготвят доклад с предложения за нормативни промени относно начина на използването им. Предложенията предвиждат и да се определят територии, които да се актуват като публична държавна собственост с цел предоставянето им на регистрирани рибарски сдружения, както и да се регламентира използването на нерегистрирани плавателни средства, ползващи морските пространства, съгласно ЗМПВВППРБ.




Актуално

съобщение

анкета