Призив на Областния управител Детелина Николова по повод Световния ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия – 20 ноември

В призива на Областния управител, се казва:

      "Уважаеми съграждани, добруджанци, за поредна година, в третата неделя на ноември, ще отбележим Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, ще почетем паметта на хиляди хора, загинали по пътищата на България. Нека в този ден отново си спомним за тези, които не са вече между нас, за техните близки, които продължават да страдат, да изкажем съболезнования на семействата и да запалим свещица в памет на загиналите.
      С резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 2005 г. всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва Световният ден на възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия. През 2016 г. това е 20 ноември. Нараняванията и убийствата по пътищата нанасят огромни загуби на семействата, на цялото ни общество. Всеки участник в тежко пътно транспортно произшествие, може да загуби за части от секундата живот, здраве, бъдещи планове и мечти.

     Голяма част от тези злополуки са предсказуеми и могат да бъдат предотвратени. С повече отговорност, предвидливост и внимание на пътя, нека направим всичко възможно за намаляване и недопускане на безсмислените нещастия и пътни злополуки!
      Освен огромния брой жертви и ранени, пътните инциденти причиняват и големи загуби за икономиката на страната. Експертите изчисляват, че в рамките на Европейския съюз загубите от пътнотранспортни произшествия за 2015 г. възлизат на 100 милиарда евро, а България губи годишно около 2% от брутния си вътрешен продукт, или около 1,2 млрд. лв.
     Денят на възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия е и ден за размисъл, за осъзнаване на необходимостта от ново отношение и култура в движението по пътищата.

     В името на живота и здравето призовавам всички, институции, организации и участници в движението с повече воля и последователни усилия да направим нашите пътища по-безопасни за децата ни и за всички нас!"

      Областният управител Детелина Николова отправя покана към гражданите на Добрич заедно да заявим своята съпричастност към мъката на близките: „Очаквам добруджанци да откликнат на поканата и да вземат участие в традиционната инициатива в неделя, 20 ноември и да запалим заедно по една свещица пред Оброчния кръст в храм „Света Троица", където от 11.00 ч. ще бъде отслужена заупокойна литургия и панихида в памет на загиналите по пътищата."




Актуално

съобщение

анкета