Областният управител съдейства за представяне на документален филм за подвига на капитан Списаревски

На 01 декември 2016 г. със съдействието на Областния управител Детелина Николова, която е член на Националния комитет за отбелязване на 100 г. от Първата световна война, в зала „Европа" в областна администрация бе показан документалният филм на Военна киностудия „Разказ за един пилот". Детелина Николова благодари за съдействието на доскорошния ръководител на Военна академия ген. майор Тодор Дочев и лично на сценариста на филма полковник проф. д.н. Димитър Недялков от Военна академия „Г. С. Раковски", като отбеляза, че дълг на всеки един от нас днес е да съхраняваме паметта за героите и да я предаваме на поколенията.
Полковник проф. д.н. Димитър Недялков благодари за поканата от името на ръководството на Военна академия „Г.С. Раковски" и от свое име, като заяви, че Добрич и Добруджа са емблема за българската военна авиация. В краткото експозе, преди да бъде показан филма, той отбеляза, че през 1916 г. военните действия на Добруджанския фронт са били отворени от българските балонисти, което още веднъж по безспорен начин доказва, че града и региона са емблематични за българската военна памет и авиация.
30-минутният филм върна зрителите в годините на войната и показа героизма на нестандартния за своето време и безспорен патриот млад човек. За кап. Списаревски генерал-майор Тодор Дочев казва: „За нас, българите, остават образът и споменът за 27-годишния красив мъж, роден за живота, без колебание излетял, когато народът му е имал нужда от защита, за да долети и да сияе там, откъдето никога не се е върнал".
Полковник проф. д.н. Недялков със съдействието на Областния управител Детелина Николова ще предостави копие от филма на Община град Добрич и училищата, във връзка с предстоящото отбелязване на годишнината от подвига му на 20 декември 1943 година.



Актуално

съобщение

анкета