Областният управител поиска допълнителна техника от Министерство на отбраната

Областният управител Детелина Николова съобщи, че е е поискана допълнително специализирана високопроходима техника от Министерство на отбраната от съседни на Добрич военни поделения – в Шабла и Балчик, както и помощ от Военно-морски сили Варна. „Усилията са насочени да се почисти пътят Добрич – Балчик. Направлението Варна – Балчик е почистено и проходимо и целта е да отворим направлението за Варна през Балчик, тъй като пътят Добрич-Варна е в много тежко състояние и не може да бъде почистен и отворен за движение“, каза Областният управител Детелина Николова. 
Основният проблем е силният вятър, който затруднява почистването, както и снеговалежа, добави Николова. Още по обяд частично бе обявено бедствено положение на територията на община Тервел от кмета на общината. По-късно - в 18.00 часа, и кметът на община Добричка Тошко Петков със своя заповед обяви бедствено положение, а в 20 часа заповед издаде и кметът на община Генерал Тошево.  
Към 16.00 часа екипите на „Енерго-Про“ работеха усилено за отстраняване на аварии на територията на областта, като все още без електрозахранване са 52 населени места. Най-много села без ток има в община Добричка – 30 на брой. Липсата на електроенергия създава проблеми и с водоподаването, защото няма захранване за помпите. Без вода към 16.00 часа в областта са 43 села, най-голям е техният брой на територията на община Добричка. В трите морски общини – Шабла, Каварна и Балчик, няма населени места без вода.
Към 17.00 часа от "Енерго-Про" информираха, че са намалели населените места без ток. От дружеството заявиха, че техните екипи и специалисти получават пълно съдействие от Областния управител и кметовете, както и от ръководителите и служителите на ОПУ и "Пожарна безопасност и защита на населението", които организират почистване на непроходимите пътища и предоставят високопроходима верижна техника.
В област Добрич военнослужещи от военното формирование 28 770 от състава на Военновъздушните сили с роторен снегорин разчистваха пътища в Община Балчик, ръководени от майор Иван Тодоров. Военнослужещи от военното формирование 34 410 – Варна от състава на Военноморските сили с тежка верижна техника участваха в оказване на помощ на ремонтните екипи за отстраняване на аварии по електропреносната мрежа.
През нощта пътищата остават затворени.



Актуално

съобщение

анкета